Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Moderne vijfkamp

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Opmaken
De opmaak van dit artikel (alinea's, leestekens, eerste woord dikgedrukt, categorieën etc.) laat nog te wensen over! Wil jij de opmaak verbeteren?

De (Olympische) Moderne Vijfkamp bestaat uit:


lopen: 800m veldloop (4 rondes; 3 voor 30+) (in combinatie met schieten) zwemmen: 200m vrije slag (100m voor 30+) schieten: 5 schoten met laserpistool op 10 m (4 rondes; 3 voor 30+) schermen: ca. 30 partijen op degen, steeds om 1 treffer paardrijden: 9 hindernissen op ≥90 cm op een geloot springpaard. Deze bijzondere multisport werd in 1912 ingesteld door baron Pierre de Coubertin, de initiator van de moderne Olympische Spelen, en is sindsdien een echte olympische discipline onder auspiciën van de UIPM. In Nederland valt de sport sinds 2011 onder verantwoordelijkheid van de KNSA.


De (Olympische) Moderne Vijfkamp wordt op één dag afgelegd. Deelnemers die alle eisen behalen, kwalificeren daarmee voor het Nationale Vijfkampkruis NOC*NSF. Deelname staat open voor sporters van alle leeftijden, met bij elke leeftijdscategorie passende eisen voor mannen en vrouwen. Deze eisen worden jaarlijks vastgesteld en beschreven in de eisentabel.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moderne_vijfkamp&oldid=616395"