Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Olympic rings without rims.svg WikiKids wenst de sporters op de Olympische Winterspelen 2022 in Beijing veel succes! Olympic rings without rims.svg

Volleybal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Volleybal is een balsport. Je speelt deze sport met een team.
Bij de mini's speel je met 4 personen. Bij de jeugd en senioren speel je met 6 personen.
Je team mag overigens wel uit 12 personen bestaan. Als er dan 6 personen in het veld staan, staan er ook 6 personen aan de kant. Deze 6 personen noem je wissels.
Voor de senioren is het speelveld aan elke kan van het net 9 meter bij 9 meter.

Volleybal wedstrijden bestaan uit minimaal 3 sets. In elke set moet je als eerste 25 punten zien te halen.

Spelregels

Bij volleybal zijn er een aantal spelregels, wel is dit bij ieder niveau verschillend. Als je begint bij de mini's is dat nog heel simpel met een bal overgooien. Dit wordt naarmate je niveau steeds moeilijker.

Regels dames:

Bij de dames is het zo dat er aan het begin van de wedstrijd getost wordt. Diegene die wint mag kiezen of ze willen serveren of een kant kiezen. Als je kiest voor beginnen met serveren, mag de andere partij de kant kiezen waar zij willen beginnen. De service is vanaf de achterste gele lijn. De bal moet vallen binnen de gele lijnen van het veld aan de overkant. Daar spelen de dames maximaal drie keer de bal om hem vervolgens over het net heen te spelen. Daar spelen zij ook de bal maximaal 3 keer. Als de bal op de grond valt, uit wordt gespeeld of meer dan drie keer wordt gespeeld is er een punt gespeeld. Dan mag het team met de punt serveren.

het net

Per niveau verschilt het net hoogte. Voor de jeugd is op elke niveau het net afgestemd op hun niveau. Bij de dames is het net 2.24m hoog en bij de heren is het net 2.43m hoog.

Een volleybal

aparte regels

 • Als je de bal aan het net hebt geblokt en de bal nog aan jouw kant van het net is mag je deze nog een keer spelen
 • je mag de bal ook een keer met je voet spelen
 • je mag als je bovenhands de bal wilt serveren deze niet opgooien en opnieuw vangen.

puntentelling

Er zijn verschillende manieren om een punt te verdienen in een volleybal wedstrijd.

 • Door de bal te serveren over het net direct op de grond van het veld van de tegenstander. Dit wordt een ace genoemd.(Je zegt het als eesje)
 • Door de bal in maximaal drie keer binnen je eigen team over te spelen en dan bij de tegenstander in het veld op de grond te laten vallen.
 • op sommige jeugd niveaus kan je een extra punt verdienen door de bal in drieën over te spelen

Het kan ook gebeuren dat de tegenstanders een punt verdienen.

 • Omdat iemand van jouw team het net aanraakt of met zijn voet over de lijn onder het net heen komt. Dit noem je een netfout.
 • Als je niet achter de achterlijn staat als je aan het serveren bent. Dit heet een voetfout.
 • Als jouw team de bal wel heeft aangeraakt maar het daarna niet lukte om de bal over het net te spelen in het veld van de tegenstander.

Het kan ook gebeuren dat er niemand een punt krijgt dit heet een dubbelfout

 • Als er een andere bal in het veld terecht komt dan moet er heel hard bal! geroepen worden en moeten beide teams stoppen met spelen omdat er anders de kans is dat iemand op de bal gaat staan en dat is heel gevaarlijk.
 • Als de scheidsrechter niet zeker weet of de bal in of uit het veld viel of er twijfels zijn of een speler de bal heeft aangeraakt.

Externe links

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Volleybal&oldid=671139"