Schermen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
schermen


Sport

Schermen' is een sport. Veel mensen kennen het niet. Toch is het sinds 1896 een sport bij de olympische spelen.

Geschiedenis

Het schermen van hoe het er nu uit ziet gaat terug tot de strijd met alle houw- en slagwapens zoals dolken, messen, hellebaarden en lansen, sabels en degens. Naast de strijd op leven en dood werd ook het schermen al zeer vroeg beoefend, niet alleen als sport, maar ook voor een duel. De Egyptenaren vochten al met pareerstukken, hand- en elleboogbescherming, de Grieken kenden schermscholen en in Rome was het demonstratieschermen van de jeugd onder keizer Augustus erg bekend. De schermwapens werden door tijdens de oorlog onnodig door de vuurwapens in 16de eeuw. Het schermen speelde op de riddertoernooien van de middeleeuwen een belangrijke rol. Ook de burgers werden steeds meer door het schermen betrokken. Ook in de oudheid was het schermen niet alleen voor mannen meer, en rond de 15e eeuw kende men beroemde Italiaanse, Franse en Duitse schermkampioenes. Ten slotte kreeg de bekende schermmethode van de Fransen en de Italianen steeds meer invloed. Italië gold in de 16e eeuw als dé schermschool van de wereld. Daar kwam ook het floretschermen in zwang.

Wapens

Floret

Een floret is eigenlijk een combi van een sabel en een degen. Je moet steken maar je hebt ook aanvalsrecht (iets minder streng dan bij sabel maar toch). Het is het meest gebruikte trainingswapen.

Degen

Met een degen mag je eigenlijk op alles van je tegenstander steken behalve op de kom (een soort mini-schild dat je hand beschermd). Er is geen aanvalsrecht dus het is nu wie als eerste raak steekt heeft een punt.

Sabel

Met een sabel mag je slaan op je tegenstander. Het is bij sabel wel lastiger om aanvalsrecht te krijgen. Als je een uitval maakt maar je slaat daarna pas ben je al je aanvalsrecht weer kwijt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Schermen&oldid=621488"