Rio de Janeiro

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over de stad Rio de Janeiro. Ben je op zoek naar de staat Rio de Janeiro? Klik dan hier!
Uitzicht over Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro of gewoon kort Rio is een grote miljoenenstad in Brazilië en de hoofdstad van de deelstaat die ook Rio de Janeiro heet. Het ligt aan de Baai van Guanabara.

Rio de Janeiro was tot 1960 de hoofdstad van Brazilië, nu is dat Brasilia. Rio de Janeiro is na São Paulo de grootste stad van Brazilië met 6 miljoen inwoners. Een inwoner uit Rio de Janeiro heet een Carioca.

Rio de Janeiro staat bekend om de samba en de drukke stranden, Christus de Verlosser, Suikerbroodberg en vooral om het carnaval dat duizenden toeristen per jaar trekt. Rio de Janeiro is ook bekend om één van 's werelds grootste voetbalstadions: Maracanã. Ook telt Rio de Janeiro vier voetbalclubs die spelen op het hoogste niveau. Dit zijn: Flamengo, Fluminense, Vasco de Gama en Botafogo. Rio heeft veel sloppenwijken waar veel criminaliteit voorkomt.

Geschiedenis

Op 1 maart 1565 werd Rio de Janeiro gesticht door Estácio de Sá, een Portugese militair onder de naam São Sebastião do Rio de Janeiro. Hij wou dat de Europeanen weggingen uit het gebied, waaronder het meest de Fransen. Want Frankrijk deed een paar pogingen om het gebied in handen te krijgen, en daarom streed Portugal tegen Frankrijk. Zo hadden de Fransen in 1555 het eiland Villegagnon in handen als onderdeel van Antarctisch Frankrijk, een kolonie van Frankrijk.

Vele jaren later werd Rio de Janeiro steeds een belangrijkere stad van Portugal, vooral om de handel. Frankrijk en Nederland wilden Rio de Janeiro daarom ook wel hebben en ze vielen het dus vele keren aan. Rond de 16e eeuw werd de kust van Brazilië al snel een kolonie van Portugal en werd voor een deel overgenomen door Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. De gouverneurs van Portugal probeerde ook zoveel mogelijk immigranten te lokken naar de kolonie, wat lukte. In 1654 werden de Nederlanders uiteindelijk verdreven door Portugal.

Later werd Rio de derde belangrijkste stad van Brazilië na Salvador en Recife-Olind vooral om de suikerrieten en de mijnbouw. In 1807 gingen de troepen van Napoleon Bonaparte naar Lissabon. Twee dagen voor de invasie vertrokken 40 schepen met Portugese kroonprins Don João VI en 15.000 andere naar Rio de Janeiro. Toen ze aankwamen werd dat met danspartijen op straat gevierd. Toen hij koning werd riep hij Rio de Janeiro op tot hoofdstad van het Verenigd Koninkrijk van Portugal, Brazilië en de Algarve.

In 1822, toen Brazilië onafhankelijk werd van Portugal, werd Rio ook hoofdstad. In 1960 hebben ze voor een nieuwe hoofdstad gekozen, Brasilia. Het oude parlementsgebouw is nu het parlementsgebouw van de gelijknamige deelstaat Rio de Janeiro.

In Rio de Janeiro zijn de Olympische Zomerspelen van 2016 gehouden. Het is de eerste keer dat de Olympische Spelen in Zuid-Amerika worden gehouden. In 2013 werden de wereldjongerendagen ook in Rio de Janeiro gehouden, en ook vond de finale van het WK 2014 in Rio de Janeiro plaats.

Geografie

Bevolking

Rio de Janeiro telde in 2009 6.186.710 inwoners. De inwoners van Rio de Janeiro heten Carioca's. Rio telt een oppervlakte van 1256 km² en telt met de voorsteden bijna 13 miljoen inwoners. De kust is het dichtstbevolkt.

Taal

Cariocas staan in Brazilië bekend om hun accent zo spreken ze s uit als een sj aan het einde van een woord of lettergreep en de o wordt uitgesproken als oa.

Bezienswaardigheden

Stranden

De bekendste stranden van Rio de Janeiro zijn Copocabana, Ipanema en Barra da Tijuca. Alleen het kleine strand Arpoador scheidt deze grotere stranden. Het Copocobanastand heeft de vorm van een halve maan en is 4 km lang. Het Ipanemastrand en de omliggende gelijknamige wijk is overigens één van de veiligste stranden van Rio de Janeiro dankzij de vele politie die er rondloopt. Het Arpoadorstrand is bekend vanwege de vele surfers en het zand dat door de zon rood lijkt, wat dus de bijnaam levert het rode strand. Een veel gezien beeld op de stranden van Rio de Janeiro is goed geklede vrouwen en strandvoetballeden mannen.

Tijucawoud

Het Tijucawoud is een regenwoud, in het midden van Rio de Janeiro in de wijk Tijuca met ongeveer 150.000 inwoners en het regenwoud is met de hand geplant en heeft een oppervlakte van 33 km². Het Tijucawoud is het grootste bos ter wereld dat midden in een stad ligt.

Christus de Verlosser

Zie Christus de Verlosser voor verdere info

Christus de Verlosser is een gigantisch beeld van Jezus, dat ook een van de zeven wereldwonderen is. Het beeld staat op de 710 meter hoge berg de Crocovadoberg en ligt in het Tijucawoud hiermee is het niet de hoogste berg van Tijucawoud. Het beeld is 396 meter hoog en is bij veel toeristen geliefd.

Vervoer en klimaat

Rio de Janeiro heeft 5 vliegvelden: luchthaven Galeão - Antônio Carlos Jobim, luchthaven Santos-Dumont die alleen voor particuliere vluchten is, en de vierde en vijfde worden alleen gebruikt voor militairen Campo dos Afonsos en Santa Cruz Air Base. In de toekomst komt er mogelijk een hogesnelheidslijn naar São Paulo. Deze lijn zal een lengte hebben van ongeveer 420 km en met een gemiddelde snelheid van 280 km/h zal een rit anderhalf uur gaan duren.

De Rio-Niteróibrug is de brug die de steden Rio de Janeiro en Niterói verbindt. De officiële naam is de President Costa é Silva Brug, naar de man die opdracht gaf tot het bouwen. Het bouwen is verzorgd door Britse bouwfirma’s, en kostte ongeveer 30 miljoen euro. Het project werd gestart op 23 augustus 1968, hoewel het echte bouwen pas in januari 1969 begon, en voltooid op 4 maart 1974. Tijdens de bouw overleden 5 werknemers, toen een deel van de brug afbrak en in de baai stortte. De brug is 13.290 meter lang en loopt dwars door de Baía da Guanabara.

Stedenbanden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Rio_de_Janeiro&oldid=690398"