Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Automaatrijbewijs, Dyscalculie, Geschiedenis van Frankrijk en Pysanka

Olympische Winterspelen 2022

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de Olympische Winterspelen 2022

De Olympische Winterspelen 2022 zijn de 24e keer dat de Olympische Winterspelen gehouden worden. De winterspelen vinden plaats in Beijing in China. Eerder werden de Olympische Zomerspelen 2008 in de stad gehouden. Hiermee is Beijing de eerste stad die zowel de Winterspelen als Zomerspelen mag houden. De Olympische Winterspelen 2022 vinden plaatsen van 4 tot 20 februari 2022.

Beijing kreeg de Olympische Winterspelen toegewezen 2014. De enige andere stad die zich verkiesbaar had gesteld was Alma-Ata in Kazachstan. Oslo (Noorwegen), Lviv (Oekraïne), Krakau (Polen) en Stockholm (Zweden) hadden zich eerder teruggetrokken. De toewijzing van de Olympische Winterspelen aan China is omstreden. Ook zijn de spanningen tussen China en veel westerse landen toegenomen sinds 2014. Dit komt o.a. door de situatie in Tibet, Hongkong en Xinjiang, de coronapandemie en het conflict over Taiwan. Hierdoor wilden bepaalde landen de spelen boycotten, maar deden dit uiteindelijk niet. Wel hebben sommige landen geen regeringsleiders gestuurd.

Op deze editie van de Winterspelen doen 91 landen mee in zeven sporten.

Toewijzing

Voor het organiseren van de Olympische Winterspelen hadden zes steden zich verkiesbaar gesteld. Dit waren Krakau in Polen, Stockholm in Zweden, Oslo in Noorwegen, Alma-Ata in Kazachstan, Lviv in Oekraïne en Beijing in China. Oslo en Stockholm trokken zich terug vanwege geldproblemen, Krakau trok zich terug nadat de bevolking aangaf dat deze het niet wilde en Lviv trok zich terug vanwege het conflict met Rusland. Uiteindelijk bleven alleen Beijing en Alma-Ata over.

Uiteindelijk koos het Internationaal Olympisch Comité voor Beijing.

Sporten

Het nationale stadium van Beijing

Op de Olympische Winterspelen 2022 worden de volgende sporten beoefend:


Winnaars uit Nederland

Nederland heeft al bij 3000 m vrouwelijk schaatsen een gouden medaille gewonnen door Irene Schouten. en bij de 1500 m vrouwelijk schaatsen door Irene Wust

Deelnemende landen

91 landen (en overzeese gebieden) doen mee deze editie van de Olympische Winterspelen 2022. Haïti en Saoedi-Arabië doen voor het eerst mee met de Winterspelen. Eerst zou Noord-Korea ook meedoen, maar dit land werd geschorst. Rusland is op deze editie afwezig vanwege een dopingschandaal. Wel kunnen Russische atleten meedoen onder de Olympische vlag. Zij worden aangeduid als het Russisch Olympisch Team. Taiwan doet mee onder de naam Chinees Taipei.

De landen en gebieden die meedoen zijn:

2022 Winter Olympics team numbers.svg
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Olympische_Winterspelen_2022&oldid=718960"