Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Olympische Winterspelen 2010

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Olympische Winterspelen 2010 was een sportevenement dat gehouden werd in Vancouver, Canada. Het was de 21ste keer dat de Olympische Winterspelen gehouden werden. De spelen werden van 12 tot en met 28 februari 2010 gehouden. Een aantal onderdelen werden in Whistler en Richmond. Dit zijn twee steden in de buurt van Vancouver.

Geschiedenis

Toewijzing

De Canadian Olympic Committee verkoos Vancouver boven Calgary, nadat het in 2002 niet was gelukt om de Olympische Spelen naar Quebec te halen. Naast Vancouver waren er 7 andere kandidaten:

  1. Andorra la Vella (Andorra)
  2. Bern (Zwitserland)
  3. Harbin (China)
  4. Jaca (Spanje)
  5. Pyeongchang (Zuid-Korea)
  6. Salzburg (Oostenrijk)
  7. Sarajevo (Bosnië en Herzegovina)

Op 2 juli 2003 werd duidelijk dat Vancouver de gaststad werd.

Voorbereiding en kosten

Voor de openingsceremonie en de sluiting werd het BC Place Stadium gebruikt. Dit stadium is voor meer dan 150 miljoen dollar opgeknapt. In totaal werd er 580 miljoen dollar gebruikt voor het renoveren en bouwen van hotels, waarvan er 178 miljoen dollar gebruikt werd voor het Richmond Olympic Oval. In februari 2009 werd het Olympische dorp voltiood, dus precies een jaar voordat de spelen begonnen.

Marketting

Op 23 april 2005 werd het logo van de Olympische Spelen onthuld. Het logo kreeg de naam "Ilanaaq de Inunnguaq". Ilanaaq betekent in het Inuktitut vriend. Het logo is gebaseerd op de Inuksuit, een soort van mijlpaal op de toendra. Op 27 november 2007 werden de mascottes voor de spelen onthuld. In totaal waren het er vier:

Twee mascottes waren voor de Olympische Spelen, één voor de Paralympische spelen en één diende als sidekick.

Fakkeltocht

Op 30 oktober 2009 ging de fakkeltocht voor de Olympische Winterspelen in 2010 van start. Vanuit de Griekse stad Olympia, naar het Canadese Vancouver. De vlam werd ontstoken door de Griekse actrice Maria Nafpliotou. De tocht duurde 106 dagen. De vlam ging door 1036 steden en er deden 12000 lopers aan mee. De Olympische vlam voor het stadium werd ontstoken door de Canadese ijshockeyspeler Wayne Gretzky.

Verslag

Openingsceremonie

Vlak voor de openingsceremonie van de Winterspelen verongelukte de Georgische rodelaar Nodar Koemaritasjvili. Tijdens een training in de Whistler Sliding Centre vloog hij uit de bocht en botste met 140km/uur tegen een betonnen pilaar. Kort na het ongeluk overleed hij aan de verwondingen. Het Georgische team liep wel mee bij de openingsceremonie, maar met rouwbanden.

Om 6 uur 's avonds in Canada begon de openingsceremonie in het BC Place Stadium. De gouverneur Michaëlle Jean opende de spelen. De Olympische eed werden afgelegd door Hayley Wickenheiser en Michel Verrault. De Olympische vlam werd naar binnen gebracht door Rick Hansen. Het vuur in het stadium werd ontstoken door Catriona LeMay-Doan, Steve Nash, Nancy Greene en Wayne Gretzky. Wayne Gretzky stak later ook de vlam op het Vancouver Convention Centre aan.

Dag 1

Door het slechte weer werd het alpineskiën verplaatst naar 15 februari, toch gingen alle andere onderdelen wel door. De zwitser Simon Ammann behaalde een gouden medaille bij het schansspringen. Sven Kramer won het 500 meter schaatsen voor mannen. Hij brak zelfs het Olympische record en behaalde een gouden medaille. De Amerikaan Hannah Kearney won het Freestyleskiën voor vrouwen. De 7,5 meter sprint voor vrouwen bij Biatlon werd gewonnen door de Slowaak Anastasiya Kuzmina, dit was de eerste medaille op de Olympische Spelen voor Slowakije. Bij de 1500 meter shorttrack won de koreaan Lee Jung-su.

Dag 2

De Zwitser Didier Défago won de afdaling van het Alpineskiën voor mannen. De Zweedse Charlotte Kalla won de tien kilometer langlaufen voor vrouwen. De 15 kilometer langlaufen voor de heren werd gewonnen door Dario Cologna. Het Chinese duo Zhao Hongbo en Shen Xue wonnen een medaille voor het kunstschaatsen in koppels. De Amerikaan Seth Wescott won een medaille voor het Snowboarden voor mannen. Zuid-Korea behaalde voor het eerst in de geschiedenis een medaille voor het Langebaanschaatsen, Mo Tae-Bum won de medaille. Door een kapotte ijsdweilmachine liep de schaatswedstrijd vertraging op. Drie kwartier later werd begonnen aan de wedstrijd. Uiteindelijk bleek dat de machine problemen had in de bedrading en er kwam een nieuwe machine vanuit Calgary.

Deelnemende landen

Aan de Olympische Spelen deden in totaal 82 landen mee.

Medailles

Plaats Land NOC Goud Zilver Brons Totaal
1 Vlag van Canada Canada CAN 14 7 5 26
2 Vlag van Duitsland Duitsland GER 10 13 7 30
3 Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten USA 9 15 13 37
4 Vlag van Noorwegen Noorwegen NOR 9 8 6 23
5 Vlag van Zuid-Korea Zuid-Korea KOR 6 6 2 14
6 Vlag van Zwitserland Zwitserland SUI 6 0 3 9
7 Vlag van China China CHN 5 2 4 11
7 Vlag van Zweden Zweden SWE 5 2 4 11
9 Vlag van Oostenrijk Oostenrijk AUT 4 6 6 16
10 Vlag van Nederland Nederland NED 4 1 3 8

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Olympische_Winterspelen_2010&oldid=701136"