Olympische Zomerspelen 2020

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Olympische Zomerspelen 2020, of de Olympische Zomerspelen van de XXXIIe Olympiade, zal in 2020 in het Japanse Tokio gehouden worden. Het is de 32e keer dat de Olympische Zomerspelen worden gehouden (officieel).

Het is niet de eerste keer dat de Olympische Zomerspelen in Tokio zijn gehouden. De Olympische Spelen 1964 zijn ook in Tokio gehouden. Daarnaast heeft Japan ook de Olympische Winterspelen 1972 in Sapporo en de Olympische Winterspelen 1998 in Nagano gehouden.

Toewijzing

Tussen 27 mei en 1 september konden steden zich verkiesbaar stellen bij het Internationaal Olympisch Comité om gastheer van de spelen in 2020 te zijn. Zes steden stelden zich verkiesbaar. Dit waren;

Rome trok zich al vrij snel terug, aangezien de Italiaanse regering vanwege de crisis de spelen niet kon betalen. De overige vijf steden leverden voor 15 februari 2012 hun plannen voor de spelen in. Bakoe en Doha vielen af op basis van deze plannen, waarna er drie steden overbleven.

In de tussentijd werkten de overige drie steden hun plannen verder uit en de leden van het IOC bezochten de steden ook. Op 7 september 2013 vond uiteindelijk de stemming plaats, waarbij Tokio werd gekozen als gaststad.

In de eerste instantie zou Tokio zich niet kandidaat stellen. Japan wilde dat de spelen werden gehouden door Hiroshima en Nagashaki gezamenlijk. Japan wilde zo meer aandacht voor kernwapens, aangezien beide steden met kernwapens gebombardeerd waren. Het IOC wil echter de Olympische Spelen houden in slechts een stad, dus werd Tokio gekozen.

Sporten

Op de Olympische Spelen zullen 34 sporten worden beoefend. Dit zijn er zes meer dan de Olympische Spelen 2016. De sporten zijn:

Atletiek
Badminton
Basketbal
Boksen
Boogschieten
Gewichtheffen
Gymnastiek
Golf
Handbal
Hockey
Honkbal
Judo
Kanovaren
Karate
Klimsport
Moderne vijfkamp
Paardensport
Roeien
Rugby
Schermen
Schietsport
Skateboarden
Softbal
Surfen
Tafeltennis
Taekwondo
Tennis
Triatlon
Voetbal
Volleybal
 
Wielersport
Worstelen
Zeilen
Zwemsport
Schoonspringen
Synchroonzwemmen
Waterpolo
Zwemmen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Olympische_Zomerspelen_2020&oldid=573902"