Bakoe

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Alerlei bezienswaardigheden in Bakoe

Bakoe (Azerbeidzjaans: Bakı; ook geschreven als Baku) is de hoofdstad van Azerbeidzjan. Bakoe is het wetenschappelijk en cultureel centrum van de Kaukasus en de grootste havenstad aan de Kaspische Zee. De stad ligt ook op een schiereiland in de Kaspische Zee is gebouwd in een halve ronde vorm (zoals een Grieks theater). De stad telt meer dan 2,3 miljoen inwoners en is daarmee de grootste stad van het land.

De stad is al gesticht in de oudheid en was een belangrijk centrum aan de Zijderoute. In de stad staan veel oude monumenten, waarvan het paleis van de Shirvanshah en de Maagdentoren het bekendst zijn. Deze monumenten staan ook met anderen om de Werelderfgoedlijst.

Geschiedenis

Bakoe was al sinds het ontstaan een belangrijke stad. In de klassieke oudheid was het een cultureel en economisch centrum. Uit opgravingen blijkt dat Bakoe al sinds 6000 v.Chr. bestaat. Ook zijn rots- en grottekeningen uit die tijd gevonden. Bakoe lag aan de Zijderoute, een handelsroute tussen China en Europa. Bakoe lag ongeveer in het midden van de Zijderoute en had daardoor een gunstige positie. Ook het klimaat van Bakoe was erg gunstig.

De naam Bakoe komt uit het Perzisch en het was één van de grenssteden van het Perzische Rijk. In de 12e eeuw werd Bakoe een hoofdstad, doordat de vorige hoofdstad Shamakhi door een aardbeving werd weggevaagd. Uit deze tijd komt het Paleis van de Shirvanshah en werden ook de stadsmuren gebouwd. Bakoe was het rijk van de Shirvansjah; dit rijk was ongeveer zo groot als de helft van Azerbeidzjan. Dit rijk was onafhankelijk, ondanks dat het tussen de grote landen Perzië en Rusland ligt.

De Maagdentoren uit de 10e eeuw

In de 17e eeuw werd Bakoe veroverd door het Ottomaanse Rijk. Kort hierna werd de stad veroverd door de Russen. Eind 19e eeuw werden rond de stad enorme voorraden olie gevonden. Hoewel al sinds de 15e eeuw olie werd gewonnen, werd in 1872 gestart met de massale oliewinning. Dit zorgde ervoor dat de stad interessant werd. In korte tijd werd een groep bewoners enorm rijk en liet grote panden naar Europees voorbeeld bouwen. Ook werden Europese ideeën in Bakoe overgenomen, zoals republicanisme en de scheiding tussen de kerk en staat. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was er ook een oorlog tussen de Ottomanen en Armeniërs in Bakoe en vond de Armeense genocide ook in Bakoe plaats.

Bakoe was kort de hoofdstad van het onafhankelijke Azerbeidzjan tussen 1918 en 1920. Bakoe werd echter door de Sovjet-Unie bezet vanwege de olie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog wilde Hitler de stad veroveren vanwege de olievelden. Bakoe produceerde namelijk de helft van de wereldproductie aardolie. Bakoe speelde ook in het verval van de Sovjet-Unie een rol. Het Sovjetleger probeerde in 1990 de stad invallen, waarbij officieel 130 doden vielen (al wordt geschat dat er tussen de 300-800 doden zijn).

Na de onafhankelijk van Azerbeidzjan wordt Bakoe de hoofdstad van het land. Sinds 1991 wordt de stad vernieuwd. De stad kreeg vele wolkenkrabbers, oude monumenten werden gerestaureerd en de stad kreeg een metro.

Bezienswaardigheden

Het oude centrum van Bakoe staat tegenwoordig op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het paleis van de Shirvanshah en de Maagdentoren vormen de twee belangrijkste bezienswaardigheden van de stad. De Maagdentoren was de plek waar een jong meisje in een toren werd opgesloten, aangezien ze verliefd was op een arme jongen. Haar vader verbood haar met hem te trouwen, waarop zij zich van de toren afgooide en stierf. De stad heeft een brede boulevard en de grootste vlaggenmast ter wereld. Deze vlaggenmast staat op het Nationale Vlagplein en heeft een hoogte van 162 meter.

Rondom de stad liggen ook enkele bezienswaardigheden, zoals de heuvel Yanar Dag. De heuvel bevat aardgas en er zijn al eeuwen vlammen op de heuvel te vinden. Het Nationaal Park Gobustan met zijn rotstekeningen en moddervulkanen.

PartnerstedenAfkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bakoe&oldid=788416"