Zijderoute

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De zijderoute was een netwerk van verschillende routes over zee en over land. De routes liepen door Azië, Europa en het oosten van Afrika. Het was een heel erg belangrijke handelsroute die Oost-Azië met Europa en het Midden-Oosten verbond. De handel begon rondom 100 v. Chr. en de handel stopte helemaal rondom 1450. Er werden niet alleen specerijen en gewilde producten verhandeld, maar ook wisselden ze informatie en maakten ze kennis met verschillende culturen. Ziektes werden ook vaak langs deze route verspreid.

Ligging

De zijderoute was dus niet 1 route, maar meerdere routes. Zo waren er routes over zee en over land. Zo was er een route die langs Indonesië voer, langs de kusten van India, door Egypte naar Europa. Maar er was ook een andere route van China door Centraal-Azië en Iran naar Europa. Er zijn nog vele andere routes. Er wordt niet alleen gehandeld tussen Europa en China, maar ook tussen allerlei andere landen.

Geschiedenis

Al heel lang geleden werd er al handel gevoerd. Er was in Egypte waarschijnlijk restanten van Chinese zijde gevonden. In Perzië (het huidige Iran) was er de Koninklijke Weg waar karavaanroutes langs voerden. Ook het rijk van Alexander de Grote zorgde voor meer handel.

Verval

De handel langs de zijderoute stopte aan het einde van de Middeleeuwen. Hoe kwam dat? Het enorme Mongoolse Rijk viel uiteen. De nieuwe landen die er ontstonden hadden enorme verschillen met elkaar. Ook was er dan geen veilige landroute die er was tijdens het Mongoolse rijk. In 1453 kwam er uiteindelijk ook een einde aan de zeeroute. Dat kwam doordat het Ottomaanse Rijk (een Turks rijk) de controle kregen over Constantinopel. Waarom was dit zo belangrijk? Constantinopel lag langs de zijderoute. Toen het Ottomaanse Rijk de stad in handen kreeg, had het de controle over de handel langs de zijderoute. Het rijk wilde dat de handel met Europa niet doorging. Ze waren nog boos over de kruistochten en de Spaanse verovering van het islamitische zuidelijk Spanje. De zijderoute was er niet meer. Dit was 1 van de redenen waarom de Europese landen ontdekkingsreizen gingen maken en even later Amerika werd ontdekt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zijderoute&oldid=732664"