Kaboel (stad)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De skyline van Kaboel

Kaboel, soms ook gespeld als Kabul, is de hoofdstad en ook de grootste stad van Afghanistan. De stad telde om precies te zijn 913.164 inwoners bij de laatste volkstelling van 1979 maar nu zijn er wel 2.536.300. Het is gelegen aan de Khyberpas, de belangrijkste grens van Afghanistan en Pakistan.

Geschiedenis

De geschiedenis van Kaboel is een geschiedenis van verwoesting en wederopbouw, en dat sinds drieduizend jaar!

Heel, héél lang geleden, in de 7e eeuw waren het de Arabieren die Kaboel veroverden. Babor, een leider uit Mongolië maakte dit tot de hoofdstad van zijn Mogoelrijk. Daarna veroverde iemand uit Iran het waarna het in 1839 werd veroverd door de Britten tijdens de Afghaanse-Britse oorlog. Ook werd een del van de stad verwoest -en verbrand in 1842.

Veel later, in 1979 op 23 december bezette de voormalige Sovjet-Unie de stad en vestigde er zijn militaire hoofdkwartier. Gedurende tien jaar woedde er een oorlog tot de Russen in 1989 weer vertrokken uit Afghanistan. Na terugtrekking van de Russen brak echter een burgeroorlog uit waarbij in de straten van Kaboel naar schatting 50.000 mensen omkwamen. In 1996 kwam de stad onder de controle van de Taliban. Daarna kwam er een oorlog.

Vliegen

Kaboel heeft slechts één vliegveld. Dat heet Kabul International Airport.

Bekende inwoners

  • Khaled Hosseini - Een bekende schrijver
  • Farshad Bashir - Een Nederlands politicus van Afghaanse afkomst.

Wist je dat..

  • .. in Afghanistan nooit vrede is getekent.
  • .. Afghanistan de minste toeristen trekt.
  • .. dat Afghanistan de enige land is die in oorlog is waar je naar toe kunt vliegen.

Bekende inwoners

  • Khaled Hosseini - Een bekende schrijver
  • Farshad Bashir - Een Nederlands politicus van Afghaanse komaf.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kaboel_(stad)&oldid=688927"