Ankara

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Collage van bezienswaardigheden in Ankara

Ankara is de hoofdstad van Turkije. Het is na Istanboel de grootste stad van Turkije. Ankara telde in 2017 ongeveer 5.450.000 inwoners in een oppervlakte van 24.521 km².

Ankara is sinds de oprichting van Republiek Turkije in 1923, de hoofdstad van het land. Ankara is een zeer oude stad. In het gebied van het huidige Ankara werd naar schatting 4000 jaar geleden (2000 v. Chr.) de eerste nederzetting opgebouwd. Sindsdien is Ankara veel veroverd door veel rijken. Door die veroveringen zijn er veel oude overblijfselen van o.a. het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Na de oprichting van Republiek Turkije in 1923 is Ankara sterk gegroeid.

Ankara heeft ook een groot metronetwerk; de metro van Ankara. De metro van Ankara is het 2e grootste metronetwerk van Turkije na de metro van Istanboel.

Geschiedenis

Oude geschiedenis

De geschiedenis van Ankara is begonnen bij de Bronstijd. De eerste nederzetting in de omgeving van het huidige Ankara dateert van ongeveer 2000 jaar v. Chr. waarbij de Hattiërs het gebied bewoonden. Later werd het gebied ingenomen door de Frygiërs, rond 1000 v. Chr.. Vanaf de heersing door de Frygiërs begon de nederzetting snel te groeien naar een stad (voor toen). De groei werd o.a. veroorzaakt door de massale migratie vanuit Gordium, de toenmalige hoofdstad van de Frygiërs. Die massale migratie vanuit Gordium kwam omdat in Gordium een zware aardbeving de stad zwaar had beschadigd.

De heerserij van de Frygiërs werd later overgenomen door koninkrijk Lydië en nog later door het Perzische Rijk. 333 voor Christus viel Alexander de Grote echter de Perzen aan. De Perzen verloren uiteindelijk en Ancyra (de naam van Ankara vroeger) was in handen van Alexander de Grote.

In 278 v. Chr. werd Ancyra veroverd door de Galaten. Zij maakten van Ancyra vervolgens het centrum van de Tectosages-stam.

Romeinse periode, invasie Goten en Arabieren

Ancyra werd in 25 v. Chr. veroverd door keizer Augustus en kwam zo onder controle van het Romeinse Rijk. Ook onder de Romeinen bleef Ancyra een belangrijk centrum. Het was daarom ook tevens de hoofdstad van de Romeinse provincie Galatië. Op z'n piek leefde in Ancyra 200.000 mensen tijdens de heersing van de Romeinen.

Helaas voor de Romeinse heersers was, dat Ancyra centraal ligt als kruising van de wegen die noord-zuid en oost-west liepen. Dit was vooral handig voor indringers. In de tweede helft van de 3e eeuw werd Ancyra dus ook snel achterelkaar binnengevallen door de Goten. De Goten kwamen uit het westen, later voegde de Arabieren ook. Ancyra was vervolgens voor 10 jaar onder handen van koningin Zenobia, koningin van Palmyra.

Byzantijnse Rijk en Ottomaanse periode

Republiek Turkije

Geografie

Bezienswaardigheden

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ankara&oldid=685907"