Zeus

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een standbeeld van Zeus

Zeus (spreek uit: zuis), een figuur uit de Griekse mythologie, is de oppergod van alle Griekse goden. Bij de Romeinen was de tegenhanger van Zeus Jupiter.

Hij beheerste de natuur en in de verhalen kan hij daarom met bliksem gooien, het laten regenen of sneeuwen of de wolken uit elkaar drijven. Zeus woont op de berg Olympus. De ouders van Zeus waren de titanen Kronos en Rheia. Zeus had vele broers en zussen, daarvan was hij de jongste. De vrouw van hem was de godin Hera die ook een van zijn zussen is. Andere broeders en zussen van Zeus waren Poseidon, Hades, Hestia en Demeter. Hij heeft vele liefdes gehad met verschillende godinnen, nimfen en zelfs mensen. Een bekende liefde van hem was de godin Dione die met hem de godin Aphrodite heeft gebaard. Zeus heeft vele heldhaftige kinderen, zoals: Athene, Hermes, Herakles (ook wel Hercules) en Perseus. Kinderen die Zeus met Hera heeft gekregen zijn Hebe, Hephaistos, Eileithyia en Ares. De god Zeus heet bij de Romeinen "Jupiter", bij de Noormannen (ook wel Vikingen) "Thor" en bij de Germanen "Odin". Vroeger hielden de oude Grieken speciale sportwedstrijden in Olympia ter ere Zeus. Deze spelen werden de Olympische Spelen genoemd. In vele landen in Europa, Afrika en Azië zijn Griekse tempels van Zeus te vinden. Voorbeelden zijn Griekenland, Macedonië, Turkije en Bulgarije.

Geboorte

Bij de geboorte van Zeus en zijn broeders en zusters slikte zijn vader Kronos alle kinderen in (later spoog hij ze weer uit) behalve hem. Zijn moeder beschermde hem voor Kronos en stuurde Zeus naar de aarde. Daar spoelde hij aan op het Griekse eiland Kreta daar verzorgde de nimfen hem en werd hij gevoed door de geit Amalthea. Kronos had ooit gehoord dat zijn zoon Zeus de baas over de hele wereld zou worden in plaats van hem en dat kon hij niet dulden. Hij was dus een echte egoïst.

Kinderen en vrouwen

Hier ze je een overzicht over zijn vrouwen en echtgenotes en kinderen:

Hera was Zeus' zus en vrouw. Om samen met haar kinderen te krijgen veranderde Zeus in een mus. Het musje vloog door het raam naar Hera toe. Hera vond het musje zó mooi, dat ze het musje stevig knuffelde en kusjes gaf. Toen veranderde het musje in de god Zeus. Ze kregen 4 kinderen: Hebe, godin van de jeugd, Hephaistos, god van de smeedkunst en smid van de goden, Eileithyia, godin van de geboorte en Ares, god van de oorlog en krijgslust.

Metis was Zeus' eerste vrouw en godin van de wijsheid. Volgens een voorspelling zou de zoon van Metis en Zeus, Zeus doden en zou Zeus' zoon de oppergod worden. Dit liet Zeus natuurlijk niet gebeuren. Hij at Metis op. Een paar weken later kreeg hij vreselijk veel hoofdpijn. Hij vroeg zijn zoon Hephaistos om met een bijl zijn hoofd open te slaan. Hephaistos deed wat zijn vader zei en sloeg zijn vaders hoofd open. Uit de wond van het hoofd kwam een volwassen vrouw met zwaard, schild, speer en harnas. Zij heette Athena. Later Pallas Athena, ze werd de godin van de wijsheid en Metis zat in de buik van Zeus en zei wat goed was en wat slecht.

Leto was een vrouw van Zeus. Toen Zeus Leto zwanger had gemaakt, kwam Hera erachter. Hera stuurde een gruwelijk Monster op haar af. Leto vluchtte snel naar het eiland Delos. Daar kreeg ze Artemis. Artemis hielp haar moeder met haar tweelingbroer Apollo. 9 maanden en 9 dagen heeft Leto pijn geleden van de zwangerschap. Toen Apollo werden geboren vochten de kinderen Artemis en Apollo tegen het gruwelijke monster en doodde het monster.

Leda was een koningin van Sparta. Zeus was op slag verliefd en veranderde zichzelf in een zwaan. Leda werd verliefd op de zwaan en ze kregen kinderen. Maar ze legde eieren, waar de tweeling Pollux en Castor en hun zusje Helena uitkwamen.

Io was een prachtige vrouw. Zeus werd er al snel verliefd op, maar Hera merkte al snel op dat haar man een relatie had. Snel veranderde Zeus Io in een prachtige koe, in de hoop dat Hera niks zou opmerken. Maar Hera was niet gek en vroeg de koe te schenken aan haar. Zeus deed het met moeite en gaf de koe aan zijn vrouw. Hera liet Argus (een monster met honderd ogen) over Io waken. Zeus miste Io zo erg, dat hij Hermes op Argus afstuurde. Hermes zong een lied en Argus viel in slaap. Snel nam hij de koe mee. Maar onderweg raakte hij haar kwijt. Zeus merkte het en zag Hera een horzel op haar afsturen. Io vluchtte voor de horzel en rende over Ionische Zee naar Egypte. Zeus veranderde haar daar in een mens. Io trouwde later met een Telegonus een Egyptische koning (Farao).

Danaë was een prinses. Zeus was meteen verliefd op haar. Maar Danaë's vader, Akrisios, hoorde van het Orakel dat de zoon van zijn dochter hem zou vermoorden en zelf de macht overnam. Dat liet Akrisios natuurlijk niet gebeuren. Hij sloot zijn dochter op in een klein torentje. Er was één raam in het torentje die op een kier stond. Zeus greep zijn kans. Hij veranderde zichzelf in goude regen en kwam door het kiertje binnen en maakte Danaë zwanger. Daarna vertrok Zeus weer naar de Olympus. Toen Akrisios hoorde van een wachter dat Danaë een kind had ontplofte hij. Hij stopte zijn dochter in een grote houten kist en gooide de kist in zee en Danaë deed wat elke moeder zou doen haar kindje beschermen. De kist spoelde wonder boven wonder aan en Danaë en haar kindje Perseus werden bevrijd door de vriendelijke visser Diktys.

Semele was de godin van de aarde en vrouw van Zeus. Toen ze zwanger werd van Zeus, wilde ze Zeus in zijn goddelijke gedaante zien. Maar voor een sterfelijk iemand wordt je dat te veel. Zeus werd woedend en verscheen in zijn goddelijke gedaante. Selene overleed en Zeus sneed haar buik open, haalde zijn kindje eruit en stopte het in zijn dijbeen. Even later kwam er een jongetje uit. Hij noemde zijn kind Dionysos, god van de druiven, wijn, feesten, vruchtbaarheid en chaos.

Eigenschappen & kenmerken:

Hij is de god van het licht, de god van donder en bliksem. Hij beheerste de natuur in de verhalen kan hij met bliksem gooien, het laten regenen of laten sneeuwen en de wolken uit elkaar laten gaan. En hij heeft deze kracht met zijn eigen kenmerken: donder en bliksem, scepter, adelaar en aegis De huid van de geit Amalthea, een onverwoestbaar schild.  

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Zeus&oldid=831040"