Aphrodite

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Aphrodite: de godin van de liefde en de vruchtbaarheid
Aphrodite: de godin van de liefde en de vruchtbaarheid

Aphrodite is een Griekse godin. Ze is de godin van de liefde, vruchtbaarheid en schoonheid. De Romeinen noemden haar Venus.

Ze is getrouwd met Hephaistos, god van de smeedkunst, het vuur en de ambachtslieden. Maar Aphrodite ging vreemd met Ares, de god van de oorlog.

Geboorte

Er zijn veel verhalen over de geboorte van Aphrodite. Volgens Homerus is ze de dochter van Zeus en Theia/Dione, koningin van het licht en de hemel. Hesiodus vertelt een heel ander verhaal. Om dat verhaal te vertellen moeten we helemaal naar de allereerste goden, de oergoden. Ouranos, oergod van de hemel, en Gaea, oergodin van de aarde, kregen veel kinderen waaronder de cyclopen, eenogige reuzen, en de titanen. Uit angst dat Ouranus zijn macht kwijt zou raken, gooide hij de cyclopen naar het diepste, donkerste en engste gedeelte van de onderwereld. Gaea was woedend op haar man. Ze overlegde met de titanen en samen bedachten ze een plan. De titanen vochten tegen hun vader. De jongste titaan, Kronos, doodde zijn vader en hakte zijn penis eraf en gooide hem in het water. Daaruit ontstond Aphrodite. Sandro Botticelli heeft een schilderij waar haar Romeinse tegenhanger Venus op een grote schelp staat en naar de kust wordt geblazen door Favonius.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Aphrodite&oldid=799675"