Artemis (mythologie)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een beeld van Artemis in het Louvre in Parijs.

Artemis is een godin uit de Griekse mythologie. Artemis is de godin van de jacht en de maan. Ze is de dochter van Leto en Zeus en de tweelingzus van de Griekse god Apollo. Waar Apollo de zonnegod is, is Artemis de maangodin. De Romeinen stelden Artemis gelijk met hun godin Diana.

Mythologie

Artemis wordt vaak afgebeeld als jonge, sterke vrouw. Ze heeft vaak een pijl-en-boog vast, die de god Hephaistos voor haar gemaakt heeft. Echter, ze heeft ook vaak een hinde, andere dieren, een olijfboom of de maan vast. Volgens de Griekse mythologie had Artemis nooit relaties en bleef maagd. Desondanks was ze wel de beschermer van de zwangere vrouw. Artemis zelf had een afkeer van mannen.

De godin was ook erg wraakzuchtig. Ze net als haar broer Apollo strafte ze de overtreders van de wet of mensen die dachten dat ze beter dan de goden waren (of geen respect voor hen hadden). Apollo was overigens de enige man met wie Artemis het wel kon vinden, omdat hij haar broer was. Een bekend verhaal is de jager Aktaion, die haar per ongeluk naakt zag. Ze veranderde hem in een hert, wat door zijn mede-jagers werd gedood. Ook de jager Orion vermoordde ze met één van haar pijlen. Orion en Artemis waren geliefden, maar Apollo misleidde haar. In een ander verhaal probeerde Orion haar te verkrachten en vermoordde hem toen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Artemis_(mythologie)&oldid=696463"