Poseidon (mythologie)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
een tekening van hem

Poseidon was voor de Oude Grieken de god van de zee. In de verhalen uit de Griekse mythologie is hij de heerser over de zeeën, alle andere wateren, maar ook de god van de aardbevingen. Wat Poseidon was voor de Grieken, was Neptunus voor de Romeinen.

Poseidon is de broer van de oppergod Zeus. Zijn vader heet Cronos en zijn moeder heet Rhea. Het belangrijkste symbool van Poseidon is de drietand. Hij was niet alleen de god van de zee maar ook de god van de aardbevingen. Met zijn drietand liet hij de aarde schudden. Hij werd daarom ook wel de 'Aardschudder' genoemd. Verder was hij god van de paarden. Poseidon was eigenlijk niet zo vaak te vinden op de Olympus. Maar hij behoorde alsnog tot de Olympische goden.

Poseidon werd vooral vereerd door zeelui. Er werden offers gebracht in een tempel. Dit werd vooral gedaan voordat men de zee opging voor verre reizen of oorlogen. Poseidons naam werd uiteindelijk ook langer onthouden dan die van zijn broer Zeus.

Poseidon is tevens de naam van een cruiseschip die kapseist in de gelijknamige film Poseidon

Poseidon was een erg vereerde god in Griekenland, want het maakte niet uit of je op land of zee was, hij kon je altijd pakken. Hij kon vloedgolven op je koninkrijk afsturen en je schepen laten zinken.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Poseidon_(mythologie)&oldid=769913"