Pallas Athena

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Pallas Athena

De Griekse godin Athena (ook wel: Athene) was godin van de wijsheid en gevechtsstrategie. Ze is de dochter van Zeus, ze is ontstaan in zijn hoofd. Ze is zijn favoriete dochter, omdat hij een speciale band met haar heeft.

Athene, de hoofdstad van Griekenland, is naar haar vernoemd.

Athena kan het niet goed vinden met Poseidon, de god van de zee. Toch hebben ze wel al een keer samengewerkt: Athena maakte de kar, Poseidon schiep paarden uit de zee.

Medusa

Vroeger was Medusa heel erg mooi. Zo mooi dat Poseidon op haar verliefd werd. Athena betrapte hen in haar tempel en kreeg ruzie met Medusa. Athena won en maakte Medusa verschrikkelijk lelijk. Als je in Medusa's ogen keek versteende je.

Gouden appel

Paris, zoon van de Trojaanse koning Priamos en zijn vrouw Hekabe, moest de gouden appel (op het huwelijk van Thetis en Peleus was de godin van de twist, Eris, niet uitgenodigd, en omdat ze boos was stuurde ze deze appel waarop stond: "Voor de mooiste") geven aan de mooiste godin. Hij kon kiezen uit Athena, Hera en Aphrodite. Ze beloofden hem allemaal iets: Athena beloofde hem wijsheid, Hera macht en Aphrodite de mooiste vrouw ter wereld. Hij koos voor Aphrodite, want hij was verliefd op Helena. Dit leidde tot de Trojaanse oorlog.

Trojaanse oorlog

Tijdens de Trojaanse oorlog koos Athena partij tegen de Trojanen, omdat ze nog steeds boos was op Paris. Ze steunde ook de beroemde Odysseus en Herakles.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pallas_Athena&oldid=577092"