Dionysos (mythologie)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Dionysos als mozaïek in Turkije.

Dionysos, ook wel Bakchos of Lakchos, is een god uit de Griekse mythologie. Dionysos is de god van de wijn en feesten. Hij had een belangrijke invloed op het denken en doen van de oude Grieken. De Romeinen kenden hem onder de naam Bacchus.

Mythologie en verering

Volgens de mythologie was Dionysos de zoon van Zeus en Semele. Toen Zeus een zoon met Semele kreeg wekte dit woede op bij Hera, de vrouw van Zeus. Hera bedacht een list waardoor Zeus met zijn bliksem het huis van Semele in de brand stak. Dionysos was toen geboren en Zeus redde hem uit het brandde huis. De bladeren van de klimop, een plant die op de druif lijkt, beschermden hem tegen de vlammen. Dionysos wordt hierdoor vaak met klimopbladeren afgebeeld. Dionysos werd opgevoed door nimfen. Toen hij volwassen werd ontdekte hij hoe wijn gemaakt moest worden. Hij gebruikte zijn gave om mensen bij elkaar te brengen en leerde het wijn maken ook aan de mensen. Achter hem schaarde zich een hele stoet van mensen die zich met wijn maken bezighielden.

Dionysos ging niet alleen over wijn en druiven. Ook alle bomen en fruitbomen stonden onder zijn hoede. Op vruchtbare plaatsen werd hij vooral vereerd. Dionysos had daarom ook een goede band met Demeter, de godin van de landbouw en plantengroei. Dionysos bracht de mensen via wijn en feesten met elkaar. Dit was een vrij belangrijke functie, aangezien het zorgde voor vrolijkheid en contact met anderen. Op zijn feesten - waarvan de lentefeesten het beroemdst zijn - was veel muziek en poëzie aanwezig. Hierdoor had hij goede banden met de negen muzen, die gingen over de kunsten. Hoewel Apollo de god van de muziek was konden de twee het niet goed met elkaar vinden. Dionysos is namelijk qua karakter het tegenovergestelde van Apollo. Waar Apollo beheerst is, handelt Dionysos vanuit de emotie.

Geen van de Griekse goden is zo vaak het onderwerp geweest in de kunst als Dionysos. De afbeeldingen van Dionysos zijn ook veelzijdig. Hierdoor is het moeilijk te zeggen hoe Dionysos er eigenlijk uitzag. Er zijn twee uiterlijken die de Grieken het meest gebruikte. Als eerste het uiterlijk van jonge, krachtige man en als tweede het uiterlijk van iets vrouwelijkere man. Kenmerkend voor Dionysos is een mannelijk lichaam met iets vrouwelijker hoofd.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Dionysos_(mythologie)&oldid=696469"