Apollo (Griekse mythologie)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Apollo

Apollo (in het Oudgrieks: Apollon) is de Griekse en Romeinse god van de muziek en de zon. Apollo is de zoon van Zeus en Leto en de tweelingbroer van Artemis. Apollo was één van de belangrijkste goden die vereerd werd. Zijn Romeinse variant heette ook Apollo.

Verering en mythologie

Apollo is de zoon van Zeus en Leto. Hij is de tweelingbroer van Artemis, de godin van de jacht en de maan. Dat Apollo en Artemis bij elkaar horen kun je zien aan het feit dat Apollo de zonnegod is en Artemis de maangodin. Apollo en Artemis werden geboren op het eiland Delos. Apollo wordt gezien als een verstandige god en kon het met ieder god goed vinden. Hij was de enige man waarmee Artemis het überhaupt kon vinden. Alleen met de god Dionysos kon hij het minder goed vinden. De twee waren namelijk het tegenovergestelde was elkaar. Apollo gebruikte meer zijn verstand, terwijl Dionysos zijn gevoel gebruikte.

Muziek was voor Apollo erg belangrijk. Hij had meestal een lier vast, die hij van Hermes had gekregen. Zelf had hij ook vele schapenkudden, die hij op de Olympus bewaarde. De Grieken zagen deze schapen als wolken. Apollo woonde in een gouden paleis op het Olympus met veel rijkdom. Hij was naast god van de muziek ook de "leider" van de negen muzen. Dit waren negen nimfen die de kunsten beheersten. Naast god van de muziek was hij ook zonnegod. In een gouden wagen sleepte hij de zon langs de hemel. Daarnaast was hij de god van geneeskunde en hielp de mensen ook met hun kwalen.

Apollo werd afgebeeld als een knappe jongeman. De Grieken gebruikten hem als het oogpunt van schoonheid. Hierdoor had hij diverse relaties met vrouwen en nimfen. Hij verwekte onder de meer de held Ion. Apollo had ook verschillende relaties met mannen. In de Griekse oudheid was homoseksualiteit gewoon en veel mannen hadden ook homoseksuele relaties. Men vond dat vrouwen alleen geschikt waren voor het baren van kinderen. Ze moesten dan ook zo veel mogelijk thuisblijven en hadden nauwelijks rechten. De bekendste mannelijke partner van Apollo was Hyakinthos. Het bekendste beeld van Apollo is de Apollo van Belvedère uit 1503.

Weetjes

  • De raketten die tussen 1963 en 1970 in de richting van de maan zijn gegaan, hebben de naam van Apollo gekregen. De eerste man op de maan heette Neil Armstrong en hij kwam met de Apollo 11.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Apollo_(Griekse_mythologie)&oldid=850673"