Hestia (mythologie)

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zoals je hier ziet
Hestia werd meestal zittend of staand in een vriendelijke houding afgebeeld

Hestia is een godin uit de Griekse mythologie. Hestia betekent haard. Daarom zat zij ook altijd op de Olympus bij de haard. Haar eigenschapen zijn oprechtheid, zachtmoedig en vriendelijk. Daarom is de ezel het symbool van Hestia, omdat ze vriendelijk en vredig is net als een ezel. Zij heeft het bouwen uitgevonden. Hestia is de Griekse Olympische godin van het (huiselijke) vuur. Zij is de oudste dochter van Kronos en Rhea. Zij is ook de oudste zus van Zeus, de oppergod, maar toch was zij in het godsgeloof de jongste van de Olympische goden. Dat komt doordat zij als eerste zou worden verzwolgen (gulzig opgegeten) door haar vader en dan weer als laatste worden uitgespuwd, bij haar tweede geboorte, zodat zij de jongste was.

Haard van het heelal

Hestia vond dat wanneer er geen haard in huis was, dat er geen gezelligheid mogelijk was. Daarom maakt zij de haarden voor mensen en goden. De eeuwige woning van de Olympische goden op de Olympus, is als het ware de haard van het heelal. De mensen noemde haar de godin van de natuur, gastvrijheid en bouwkunst. Hestia was groot in de wereld van de Grieken, toch wordt zij nooit genoemd in een verhaal, gedicht of lied. Dat komt doordat ze op de Olympus een rustige houding en een stabiele plaats had. Daarom speelde ze nooit mee in de avonturen van de andere goden en godinnen.

Eredienst, Liefdesleven

Ook al was Hestia een grote godin. Ze had een makkelijke eredienst. Hestia had weinig eigen tempels, want elk haardvuur of altaar was voor haar een symbool. Maar in veel andere tempels was voor haar een eigen altaar opgericht. Bij grote offers, begon je meestal met een offer voor Hestia, en werd zij ook vereerd.

Volgens een legende heeft Hestia na de overwinning van de Titanen gezworen dat ze altijd maagd zal blijven. Daarom is Hestia nooit getrouwd, ondanks het feit dat ze vaak gevraagd is om te trouwen (onder andere door Apollo en Poseidon).

Vesta

In de Romeinse mythologie is Hestia bekent onder de naam Vesta. Daar is ze net als in de Griekse mythologie een groot godin. Zoals in het huis van de Vestaalse maagden op het Forum Romanum in Rome. In het Romeinse geloof zijn Saturnus en Ops genoemd als haar ouders. Vesta werd geëerd als Romes Eerste moeder. In dit geloof wordt ze meestal afgebeeld als een vlam of met een vlam. De mensen dachten dat zij het haardvuur zelf was. Zij waakte samen met de Penates (de godelijke beschermers van de voorraadkamers) over de mensen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hestia_(mythologie)&oldid=696466"