Klimop

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klimop
Hedera helix

Efeu.jpg

Leefgebied van nature voor op de Atlantische eilanden, in delen van Europa, in Noordwest-Afrika en via Zuid- en Midden-Azië oostelijk tot en met Japan
Leefomgeving op en over oude muren en bomen
Behoort tot de klimopfamilie
Portaal Portal.svg Biologie

Klimop (Hedera helix) is een klimplant uit de klimopfamilie. De plant is groenblijvend en groeit vaak tegen muren en bomen. Door middel van korte worteltjes hecht de plant zich hier aan vast. De klimop kan wel tot 10 meter hoog klimmen en komt voor in een gematigd klimaat. Daarnaast kan een klimop ook over de grond heen groeien.

De plant verspreid een harsachtige geur. De bladeren en de bessen van de plant zijn giftig voor de mens. Het dient als broed- en schuilplek voor diverse vogelsoorten. De merel, de houtduif en de spreeuw eten de bessen van de klimop graag, voor deze vogels zijn de bessen uiteraard niet giftig. De heggenmus, merel, winterkoning en grauwe vliegenvanger nestelen graag in de plant. Daarnaast planten sommige vlindersoorten zich voort op de plant en eten wandelende takken de plant op.

Het vastklemmen van de plant aan oude gebouw, kan beschadigingen aan deze gebouwen opleveren. Vooral het voegwerk tussen de stenen lijdt hieronder. Bij moderne gebouwen, die steviger zijn, levert dit minder problemen op. Wel kan klimop zorgen voor vochtige plekken aan de binnenmuren, doordat zonlicht het niet goed kan drogen. Dit kan weer leiden tot schimmel.

De klimop is het symbool voor trouw en eeuwig leven. Op grafstenen wordt klimop gezien als teken van onsterfelijkheid. In het Oude Egypte was de klimop gewijd aan de god Osiris en in het Oude Griekenland aan de god Dionysos. Vanwege het hoge gehalte saponine kunnen de bladeren van de klimop als wasmiddel gebruikt worden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klimop&oldid=779841"