Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Gematigd klimaat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Landschap in een gematigde klimaatzone: Nederland

Een gematigd klimaat is een klimaat met weinig temperatuurverschillen: De winter is niet te koud, de zomer is niet te warm.

De temperatuur van de koudste maand ligt tussen de -3 °C en +18 °C. En tenminste één maand in het jaar is de temperatuur 10 °C of hoger.

De Duitse wetenschapper Wladimir Köppen heeft een indeling van de klimaten gemaakt. Hij verdeelde de klimaten in vijf groepen. Elk klimaat gaf hij een letter. De gematigde klimaten kregen de letter C. Er zijn verschillende soorten gematigde klimaten:

Gematigd klimaat: zeeklimaat

In een gematigd zeeklimaat valt in de droogste maand gemiddeld meer dan 30 mm regen. Het regent het hele jaar. Het gematigd zeeklimaat heeft vier seizoenen.

Het wordt in de zomer nooit te warm, maar in de winter ook niet te koud. Dit heeft te maken met de invloed van de Noordzee, vandaar het zeeklimaat. Gebieden met een gematigd zeeklimaat liggen vaak aan zee of aan een groot meer. Pas als de wind van de zee (of het meer) komt is het een zeeklimaat.

Omdat het het hele jaar door regent is het land zeer geschikt voor landbouw. Er zijn ook veel loofbossen te vinden in het gematigd zeeklimaat.

Dieren die voorkomen zijn: vos, das, hert. Doordat ons klimaat verandert leven er ook steeds meer dieren in Nederland die eigenlijk ergens anders vandaan komen. Bijvoorbeeld: witbandkruisbek, rotsduif, konijnen, kakkerlakken, roodwangschildpadden, halsbandparkiet, nijlgans, fazanten, snoekbaars en processierupsen.

Het gematigd zeeklimaat komt vooral voor in Noordwest-Europa en dus ook in Nederland en België. Nederland heeft al zeker 100 jaar een zeeklimaat. De gemiddelde jaartemperatuur wordt wel steeds hoger. In de toekomst kan Nederland daarom een warm zeeklimaat of zelfs een mediterraan klimaat krijgen.

  • Het Middellandse Zeeklimaat komt vooral voor in de landen rond de Middellandse Zee, bijvoorbeeld Griekenland of Spanje, maar bijvoorbeeld ook in Californië, het zuiden van Australië en het gebied rond Kaapstad in Zuid-Afrika. De zomers zijn warm en droog, terwijl het in de winter veel regent en de temperatuur dan rond de tien graden Celsius ligt. Vanwege de warme, droge zomers zijn gebieden met een Middellandse Zeeklimaat vaak populaire vakantiebestemmingen.
  • Het vochtig subtropisch klimaat kent ongeveer dezelfde temperaturen als het Middellandse Zeeklimaat, maar heeft juist natte zomers en droge winters. Omdat de zomers zo warm en nat zijn, doen ze denken aan het klimaat in de tropen: vandaar de naam subtropisch. Dit klimaat komt o.a. voor in Zuid-China, Noord-India, de zuidwestelijke Verenigde Staten en het Zuid-Amerikaanse kustgebied rond de grenzen tussen Argentinië, Uruguay en Brazilië.

Literatuurlijst

  • Langelaan, L. (2020, 29 juni). Statistieken laten zien: ‘Aan het eind van deze eeuw heeft Nederland een mediterraans klimaat’. Geraadpleegd van https://www.ad.nl/binnenland/statistieken-laten-zien-aan-het-eind-van-deze-eeuw-heeft-nederland-een-mediterraans-klimaat~ad65cf4e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
  • Klimaatinfo. (z.d.). Klimaatclassificatie van Köppen. Geraadpleegd van https://klimaatinfo.nl/informatie/klimaatclassificatie-van-koppen/
  • Kottek, M., Grieser, J., Beck, C., Rudolf, B. & Rubel, F. (2006). World Map of the Köppen-Geiger classification updated. Meteorologische Zeitschrift, 15(3), 259-263. http://docserver.ingentaconnect.com/deliver/connect/schweiz/09412948/v15n3/s1.pdf?expires=1604150224&id=0000&titleid=1292&checksum=8B4AE6F55B9F605E4F172A8D79E4FA13
  • Van Mersbergen, Z. (2013). Klimaten op aarde. Groningen, Nederland: Noordhoff Uitgevers.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gematigd_klimaat&oldid=668875"