Help mee! Maak een account of meld je aan.
Je hebt nog tot 29 maart om je inzending voor de SuperSchrijfwedstrijd af te maken!

Louvre

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Musée du Louvre
Parijs (16).jpg
Uitzicht op het Louvre
Locatie Parijs, Vlag van Frankrijk Frankrijk
Openingsdatum 10 augustus 1793
Architect I.M. Pei.
Oorspronkelijke naam
Jaar gesloten
Openingstijden
Oppervlakte
Type
Thema
Eigenaar
Directeur Jean-Luc Martinez
Medewerkers
Monumentstatus
Monumentnummer
Bezoekers 10.200.000 (2018)
Openbaar vervoer
Lid van

Website
www.louvre.fr
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Het Louvre is oorspronkelijk gebouwd als een fort in 1190. Later hebben de koningen dit verbouwd tot een mooi paleis met een hele grote tuin Jardin des Tuileries. Lodewijk XIV, bijgenaamd "de zonnekoning" heeft hier veel geld in gestoken. Ook Versailles heeft hij buiten Parijs laten ombouwen van jachtslot tot een enorm zomerpaleis. Hij ging daar wonen toen de mensen hem een beetje zat begonnen te worden. De arme mensen moesten betalen voor al dat bouwen. Wij genieten daar nu van, die mensen indertijd niet.

Na de Franse Revolutie is het Louvre een museum geworden. Hier hangt de wereldberoemde Mona Lisa. Zullen we nog een geheimpje verklappen: Uit elke hoek in de ruimte waar zij hangt kijkt ze je aan. In 2007 viert zij haar 500e verjaardag. Schrik niet want ze is niet zo erg groot, maar wel reuze beroemd.

De hal en deuren van het vroegere paleis waren te klein geworden om alle toeristen binnen te laten. Op het voorplein is een mooie glazen piramide gebouwd, waaronder de ingang is weggewerkt in een kelderruimte onder het plein.

Het museum is heel erg groot. Je kunt er dagen doorheen lopen. Wel een beetje veel voor kinderen dus aan één dag heb je wel genoeg.

De Glazen Piramide staat in Parijs en is ontworpen door een Chinees-Amerikaans architect, Ming Pei. De Glazen Piramide is gemaakt van glas en roestvrijstalen kabels. De Glazen Piramide dient nu als de ingang van het Louvre. Als je nog meer wilt weten over het Louvre en de Glazen Piramide moet je verder lezen.

De architect

De architect heet Ming Pei. Hij is meer bekend als Ieoh Ming Pei. Hij is een Amerikaans-Chinees architect. Hij heeft ook veel meer dingen ontworpen. Zoals de nieuwe vleugel van een museum in Berlijn. Ook heeft hij de Bank of China Tower ontworpen. Dat is het hoofdkantoor van de Bank of China. De Bank of China is een hele grote bank in China. I.M Pei is geboren in Kanton, in 1917.

De vorm

I.M Pei heeft een piramidevorm gekozen omdat hij vond dat dat de meest geschikte vorm was. Ook heeft hij de vorm gekozen omdat het de eenvoudigste is. In totaal zijn er drie piramides op de binnenplaats van het Louvre. De grootste zie je hier links op de foto. Een uitspraak over de glazen piramide van I.M Pei is:'Ik heb de vorm van een piramide niet gebruikt omdat Napoleon Egypte heeft veroverd, maar omdat deze vorm de meest geschikte en de eenvoudigste is'. De piramide is uiteindelijk gebouwd in 1989. De grootste piramide is 22 meter hoog en 30 meter breed. De piramide-ingang kostte uiteindelijk €300.000.000,-. Meer dan welke museumingang dan ook!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Louvre&oldid=561794"