Seine

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Seine
The Seine from Ballon Generali, 7 August 2016 001.jpg
De Seine in Parijs
Lengte 776 km
Hoogte van de bron circa 470 m
Stroomsnelheid 500 m³/s
Grootte stroomgebied
Van Plateau van Langres
Naar Het Kanaal
Stroomt door Vlag van Frankrijk Frankrijk
Bevaarbaar? Crystal Clear action apply.png
Portaal Portal.svg WikiKidsAtlas
Locatie van de Seine in Frankrijk.

De Seine is een 776-kilometer lange rivier in Frankrijk. De Seine ontspringt (begint) op het plateau van Langres, ten noorden van Dijon, en stroomt in het Kanaal bij Le Havre. De Seine mag dan niet de langste rivier zijn van Frankrijk, maar waarschijnlijk is ze wel de bekendste. Dat komt doordat de Seine door Parijs stroomt. Andere grote steden aan de Seine zijn Troyes, Fontainebleau, Rouen en Le Havre.

De oevers van de Seine in Parijs staan sinds 1991 op de Werelderfgoedlijst. De departementen Seine-et-Marne, Hauts-de-Seine en Seine-Maritime zijn naar de rivier vernoemd. De grootste zijrivieren zijn de Marne, de Aube, de Eure en de Oise.

Geografie

De Seine begint op 446 m hoogte op het plateau van Langres. Hier ontspringen meerdere rivieren, zoals de Marne en de Maas. Vanaf daar stroomt de rivier richting het noordwesten. De Seine passeert Troyes en ontvangt daarna water van haar zijrivier de Aube. De rivier maakt dan een flauwe bocht naar het zuidwesten, tot het punt waar de Yonne in de Seine stroomt. Het probleem is dat de Yonne gemiddeld gezien meer water vervoert dan de Seine, dus eigenlijk stroomt de Seine hier in de Yonne. De rivier stroomt hierna weer naar het noordwesten. Vlak voordat de Seine Parijs instroomt, voegt de Marne zich nog bij haar. Daarna stroomt de Seine door Parijs. Als je een keer in Parijs bent geweest, heb je bijna zeker de Seine gezien. Beroemde gebouwen als de Notre-Dame van Parijs en de Eiffeltoren liggen aan de rivier.

Na Parijs stroomt de rivier verder naar het noordwesten. De rivier begint hier sterk te meanderen (de rivier maakt veel bochten). Ook stroomt hier de grootste zijrivier, de Oise, in de Seine. Na Rouen is de Seine bevaarbaar voor grote schepen. De rivier slingert door tot Le Havre, waar ze de zee instroomt. De monding van de Seine is een belangrijk natuurgebied.

Het stroomgebied van de Seine is 79.000 km² groot. Het gemiddelde debiet van de rivier is 500 m³/s. Dit kan echter sterk verschillen. In februari stroomt er meestal meer dan 800 m³/s door de rivier. In augustus is dat 250 m³/s of minder. De Seine is een echte regenrivier en kan in de winter vaak overstromen. Vroeger was de rivier erg vervuild, maar tegenwoordig is dat minder.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Seine&oldid=807508"