Verbeter WikiKids vandaag nog!
Stem nu op: Koude Oorlog

Notre-Dame van Parijs

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Nôtre Dame vanaf de rivier de Seine

De Cathédrale Nôtre Dame de Paris, letterlijk vertaald de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Parijs is een kathedraal in Parijs op het eiland Ill de la Cité.

De Notre-Dame is gebouwd in het jaar 1163, naar het idee van bisschop Maurice de Sully. De kathedraal was klaar in het jaar 1225. De toren op de huidige Notre-Dame was toen nog niet klaar. Het is nu één van de meest bekendste kathedralen ter wereld. De kathedraal werd in de rest van de wereld onder andere bekend door het boek "De klokkenluider van de Notre-Dame" door Victor Hugo. De Franse koningen lieten zich niet in de Notre-Dame kronen, maar in de kathedraal van Reims. Alleen de Engelse koning Hendrik VI liet zich hier tot Franse koning kronen en Napoleon Bonaparte tot keizer. Ook werden vele beroemde Fransen hier begraven. Tijdens de Franse Revolutie werd de kerk deels verwoest en de koningsbeelden van Juda werden onthoofd, omdat het volgens de revolutionairen beelden van de Franse koningen waren. De Notre-Dame werd gerestaureerd door Viollet-le-Duc.

Brand op 15 april 2019

Geschiedenis

De bouw van de Notre-Dame.

De Notre-Dame is een van de eerste kathedralen in Europa. De kathedraal was licht en hoog, een technologische vernieuwing. Hoge gebouwen op pilaren met grote ramen was nieuw. Die stortten niet in dankzij de steunpilaren aan de buitenkant. Ook de techniek van het gekleurde glas maken was nieuw. In kathedralen werden niet alleen kerkdiensten opgedragen, maar er werden veel andere dingen gedaan, zoals scholing. De kathedraalscholen stonden aan de wieg van de universiteiten.

Brand Notre-Dame op 15 april 2019

Farm-Fresh bullet go.png Zie Brand in de Notre-Dame van Parijs voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Op 15 april 2019 brak er in de Notre-Dame een brand uit waarbij een groot deel van de Notre-Dame werd verwoest. O.a. de torenspits bezweek. De brand verspreidde zich snel omdat het dak van de Notre-Dame een groot deel uit hout bestaat. 70 % van alle kunstwerken in de Notre-Dame werden hierbij verwoest. Al binnen enkele dagen na de brand werd er een slordige 1 miljard Euro gedoneerd om de kathedraal te herstellen.

Bijzondere gebeurtenissen

Tijdens de Franse Revolutie werd de Notre-Dame niet vernietigd zoals veel andere christelijke gebouwen, maar omgebouwd tot een Tempel van Rede. Er zijn daarbij veel kerkschatten verloren gegaan en vernield. In 1804 liet Napoleon zich tot keizer kronen in de opnieuw ingerichte Notre-Dame. Omdat tijdens de Franse Revolutie de Notre-Dame zwaar werd toegetakeld, heeft Napoleon veel vlagen op laten hangen om dit te verhullen.

Video's

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Notre-Dame_van_Parijs&oldid=653142"