Verjaardag

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een verjaardag is een dag dat iemand een jaar ouder wordt. Hij viert eigenlijk zijn geboorte. Bij een verjaardag hoort meestal ook een feest. Verjaardag hoeft echter niet altijd op personen te slaan en deze hoeft ook niet ieder jaar gevierd te worden. Zo kan er sprake zijn van de 50ste verjaardag van een historische gebeurtenis, de Bevrijding bijvoorbeeld of een revolutie.

De traditie van een verjaardagsfeest is dat er cadeautjes voor de jarige worden meegebracht door de uitgenodigden. De uitgenodigden zijn bijvoorbeeld de vriend(inn)en van de jarige of zijn/haar familie. Als de familie komt zijn dat meestal nichtjes en neefjes, tantes en ooms, opa's en oma's. Het is ook traditie dat ze een verjaardagstaart eten. Voordat deze gegeten wordt moet de jarige de kaarsjes uitblazen. Er zijn evenveel kaarsjes als het aantal jaar dat de jarige leeft. Daarna worden de kaarsjes verwijderd en mag iedereen een stuk taart. Als de jarige een meisje is wordt ze "jarige jet" genoemd en een jarige jongen heet "jarige job". En om de jarige een fijne verjaardag te wensen zeg je "Gefeliciteerd!".

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Verjaardag&oldid=512239"