Perseus

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Perseus is de zoon van Zeus en Danae in de Griekse mythologie. Vooral bekend is zijn optreden tegen Medusa.

Het Orakel van Delphi had aan de koning van Argos, Acrisius, verteld dat zijn dochter een zoon zou krijgen die hem later zou doden. Hij sloot dus zijn dochter Danae op in een toren. Maar de oppergod Zeus daalde in de vorm van een gouden regen op Danae neer. Zo werd Danae de moeder van Perseus.

Koning Acrisius liet Danae en haar zoon Perseus opsluiten in een kist en gooide hen in de zee, maar vissers brachten hen aan land en voedden Perseus op. De koning van het eiland wilde met Danae trouwen, maar Danae wilde dat niet. Perseus wilde zijn moeder helpen, maar werd toen door de koning weggestuurd met een opdracht: Het hoofd van Medusa te halen. Medusa was een van de Gorgonen, dit waren gevleugelde monsters, half mens, half dier.

Het hoofd van Medusa had een verstenende kracht. Wie zij aankeek veranderde in steen. Perseus kreeg hulp, van de godin Pallas Athena en de god Hermes, van wie hij een schild en een sikkel mocht lenen, en van de drie dochters der Gorgonen die samen maar één oog en één tand bezaten. Zij legden hem uit hoe hij te werk moest gaan. Tenslotte gaven de nimfen van de Noordenwind hem gevleugelde laarzen, een zak om het hoofd in te bewaren en een kap die hem voor de heks onzichtbaar zou maken. Na een lange reis kwam Perseus in het gebied waar Medusa woonde. Hij vond haar slapend met haar twee zusters. De zusters waren verschrikkelijk lelijk met hun kale hoofden en slagtanden. Perseus keek naar Medusa via het spiegelende schild van Athene, want als Medusa naar je keek, veranderde je in steen. Door de kap van de nimfen van de Noordenwind was Perseus onzichtbaar. Hij sloeg snel het hoofd van Medusa af met de sikkel, stopte het in de zak en vluchtte weg.

De zusters van Medusa kwamen achter hem aan, maar Perseus was veel te snel voor hen met zijn gevleugelde laarzen. Op de terugreis kwam Perseus langs een kust waar een mooi meisje met kettingen aan de rotsen vast stond. Zij heette Andromeda en was achtergelaten als offer voor de god van de zee, Poseidon. De zee werd wild en ineens verscheen er een grote zeedraak om het meisje mee te sleuren in de diepte.

Perseus was verliefd geworden op Andromeda. Hij pakte het hoofd van Medusa en hield het voor de ogen van de draak, die direct in steen veranderde.

Andromeda ging met Perseus mee naar Syrofos. Daar liet Perseus het hoofd van Medusa aan de koning zien. Ook de koning veranderde in steen. Perseus ging met Andromeda verder naar het vasteland. Hij kwam bij Argos waar hij de koning (zijn grootvader dus) versloeg, net als het Orakel van Delphi had voorspeld. Zij reisden nog verder en stichtten de stad Mykene. Daar bleven ze, Perseus en Andromeda, en soms, als het helder weer is, kan je ze nog samen als sterren aan de hemel zien stralen.

Bronnen

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Perseus&oldid=756708"