Draak

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cadmus doodt de draak. De draak is gevaarlijk en wordt overwonnen in oude Griekse verhalen.

Draken zijn fantasiewezens die over de hele wereld voorkomen in volksverhalen. In de Westerse wereld kennen we de draken vooral als gevaarlijke grote wezens die vuur spuwen.


Fantasiewezen in verhalen

De draak komt al voor in verhalen uit het oude Griekenland. Die verhalen noemen we ook wel mythologieën. Dat zijn verzonnen verhalen waar een bepaalde les in zit. Deze verhalen zijn heel vroeger ontstaan omdat mensen een verklaring zochten voor de dingen die ze niet begrepen, bijvoorbeeld natuurrampen of het ontstaan van de wereld (1). In die verhalen kwamen fantasiedieren voor, zoals de draak. In de oude Griekse verhalen wordt de draak vaak verslagen door een held. De draak wordt gezien als het kwaad dat overwonnen moet worden. Die oude Griekse verhalen zijn van invloed geweest op verhalen uit het Christendom(2). Een heel bekend verhaal is het verhaal van Sint Joris en de Draak. In de Efteling is er zelfs een achtbaan die zo heet. Als je in de wachtrij staat, krijg je het verhaal te horen over de dappere Joris die de draak verslaat om de prinses te redden.

Joris en de Draak - Efteling

Kenmerken van de draak

De meeste draken kunnen vliegen en spugen vuur. Uiterlijk lijkt de draak het meest op een groot reptiel met geschubde huid, vleugels en een grote bek vol met tanden. De draak is het symbool van kracht. In het Christendom werd de draak het symbool van het kwaad dat bestreden moest worden.

De Chinese draak

In China is de draak ook een bekend fantasiewezen uit oude verhalen, maar daar heeft de draak een heel andere betekenis. Draken in China zijn geen knorrige en gevaarlijke schepsels. Ze zijn vrolijk, wijs, vriendelijk en hulpvaardig. Ze zijn alleen gevaarlijk als ze je willen beschermen tegen vijanden of dieven. Of als je ze heel erg boos maakt. In China zijn draken de brengers van geluk (3).  Uiterlijk lijkt hij wel een beetje op de draak uit de Westerse verhalen. Hij heeft schubben, vier poten en klauwen. Ook kan hij vliegen, maar gewoonlijk heeft de Chinese draak geen vleugels.  

Chinese draak

De draak in hedendaagse fantasieverhalen

Draken spreken nog steeds tot de verbeelding. Ze spelen bijvoorbeeld een rol in de Harry Potter-serie en in de boeken van Tolkien. In deze boeken zijn draken trotse wezens die het niet leuk vinden om beledigd te worden. Draken houden vaak van glinsterende dingen en ze doen er alles aan om zo veel mogelijk schatten te krijgen. De grote vijand van de draak is daarom de dwerg, omdat die de schatten maakt of de olifant die vanwege zijn kracht wordt gezien als concurrent.

Soorten draken

Draken komen voor in allerlei soorten en verschijningsvormen en in veel verschillende culturen.

Hieronder zijn een aantal soorten draken beschreven:

  • de wyvern: dit soort kan geen vuur kan spuwen, maar hij heeft een giftige staart. Hij heeft maar twee poten.
  • de vorstdraak: deze draak spuwt geen vuur, maar een straal van vloeibare stikstof
  • de hydra: een negenkoppige waterdraak. Je zou hem een onverslaanbaar wezen kunnen noemen, want als je zijn koppen eraf hakt krijgt hij juist dubbel zoveel koppen als hij eerst had. Je kunt hem alleen verslaan door hem in zijn bijna ondoordringbare buik te steken of hem voor altijd op te sluiten.
  • de vliegende slang: een draak die zijn naam dankt aan zijn vorm, die wat weg heeft van een gevleugelde slang. 
  • de Chinese long: dit is de draak met de parel die vereerd wordt in China en Japan
  • de gewone westerse draak: dit is de bekendste der draken, de vuurspuwende draak die vaak in grotten woont. De westerse draak is een symbool van kracht.
  • de Oosterse draak: omgekeerde van de westerse draak, helpt mensen en is een symbool van wijsheid, er zijn verschillende soorten zoals de Chinese draak.

Bronnen

  1. Rijksmuseum (z.d.). Draken. Geraadpleegd op  https://www.rijksmuseum.nl/nl/rijksstudio/onderwerpen/draken d.d. 15 oktober 2017.
  2. Seznec, J. (1972). The Survival of the Pagan Gods. The Mythological Tradition and its Place in Renaissance Humanism and Art. New York: Princeton University Press
  3. Ströber, E. (z.d.). De taal van geluk: symboliek op Chinees porselein. Geraadpleegd op http://www.aziatischekeramiek.nl/artikel/de_taal_van_geluk_symboliek_op_chinees_porselein d.d. 15 oktober 2017.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Draak&oldid=692992"