Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Vuur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Fire02.jpg

Vuur of ontbranding is een vorm van oxidatie, net als roesten. Vuur zou je ook een grote hoeveelheid gevaarlijk hete vlammen bijeen kunnen noemen.

Benodigdheden

Om een vuur te laten ontstaan heb je drie benodigdheden, ook wel de vuurdriehoek genoemd. De drie benodigdheden zijn voeding, zuurstof en warmte. Als één van de drie mist, ontstaat er geen vuur of gaat het vuur uit.

Voeding

De voeding of brandstof is hetgeen dat verbrandt. Sommige dingen branden beter dan andere dingen. Er zijn stoffen zoals water, ijzer en kiezel die niet branden. Veel gebruikte brandstoffen zijn benzine, hout, kolen of methaan

Zuurstof

Zuurstof (en:Oxigen) is de basis van een oxidatie. Tijdens de verbranding reageert de zuurstof met de brandstof.

Warmte

De energie die nodig is voor vuur wordt gehaald uit warmte. Elke brandstof heeft zijn eigen ontbrandingstemperatuur. Als de plek waar het vuur moet ontstaan niet warm genoeg is, ontstaat er geen vuur. Als een vuur eenmaal brandt zorgt het voor zijn eigen warmte. Om een vuur te starten wordt het vuur 'ontstoken'. Je brengt, bijvoorbeeld met een vonk, de warmte van een klein beetje brandstof boven de ontbrandingstemperatuur. Als dat kleine beetje brandstof eenmaal brandt, ontsteekt dat de rest van de brandstof in een kettingreactie.

Geschiedenis

De ontdekking van het vuur was een grote stap in de geschiedenis van de mens.

Hoe maakten ze vuur in de steentijd?

In de steentijd maakten de mensen voor het eerst zelf vuur. Eerst vertellen wij de dingen die zij nodig hadden om vuur te maken: twee vuurstenen, een vuurboor (speciaal stokje), pluisjes wol, nog meer houtjes en grotere stokken Je slaat de vuurstenen tegen elkaar aan, zo krijg je een vonk. Maar je hebt ook nog warmte nodig, om van het vonkje vuur te maken.
Als je de vuurboor heel snel ronddraait bij de pluisjes wol en daarnaast sla je met de vuurstenen tegen elkaar, krijg je vuur. De vonk slaat namelijk over naar het warme stokje en de wol en dan ontstaat er een vuurtje. Je moet nu heel snel nog meer houtjes bij het vuur leggen, om het langer te laten branden en er een echt groot vuur van te maken, heb je natuurlijk grote stokken nodig.

Nu kan je vuur maken, handig als je geen lucifers hebt!

Waar wordt vuur voor gebruikt?

Vuur kan heel gevaarlijk zijn, maar wij gebruiken het heel vaak. Voor de openhaard, verlichting, om het huis te verwarmen, koken, vuurwerk enz. Weet jij nog wat dingen?

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Vuur&oldid=702898"