Messing

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
7e eeuwse Iraanse kan van messing

Messing is een samensmelting (legering) van koper en zink, waarbij de verhoudingen kunnen worden gevarieerd om verschillende sterktes, elektrische en chemische eigenschappen te verkrijgen.

In het Engels wordt het brass genoemd. Een orkest met alleen messing instrumenten als trompet en trombone heet dan ook een brassband.

Messing is vergelijkbaar met brons, een andere legering die koper bevat en waarbij tin wordt gebruikt in plaats van zink.  Zowel brons als messing kunnen ook kleine hoeveelheden van een reeks andere chemische elementen bevatten , waaronder arseen, lood, fosfor, aluminium, mangaan en silicium.

Hoewel vormen van messing al sinds de prehistorie (bronstijd) in gebruik zijn,  werd de ware aard ervan als een koper-zinklegering pas in de laat-middeleeuwse periode begrepen omdat de zinkdamp die met koper reageerde om messing te maken daarvoor nog niet als een metaal werd herkend.

Gebruik

Messing is al lang een populair materiaal voor decoratie vanwege het heldere, goud-achtige uiterlijk; het wordt gebruikt voor handgrepen op lades en deurknoppen. Het is ook veel gebruikt om gebruiksvoorwerpen te maken vanwege eigenschappen zoals een laag smeltpunt, makkelijke verwerkbaarheid (zowel met handgereedschap als met moderne draai- en freesmachines), duurzaamheid en elektrische geleidbaarheid (fittingen bij lampen) en warmte geleidbaarheid (kruiken).

Hoewel ze het koperblazers noemen, is het meestal messing

Messing wordt nog steeds veel gebruikt in toepassingen waar roest-bestendigheid en lage wrijving vereist zijn, zoals sloten, scharnieren, tandwielen, lagers, munitieomhulsels, ritsen, loodgieterswerk (water en gasleiding koppelingen), slangkoppelingen, kleppen en elektrische stekkers en stopcontacten. Het wordt veel gebruikt voor muziekinstrumenten zoals hoorns en andere koperblazers, en ook gebruikt als vervanging voor koper bij het maken van kostuumjuwelen, mode-sieraden, en andere imitatie sieraden.

De samenstelling van messing, over het algemeen 66% koper en 34% zink, maakt het een gunstige vervanging voor op koper gebaseerde sieraden, omdat het een grotere weerstand tegen corrosie (roest of oxidatie) vertoont. Messing wordt vaak gebruikt in situaties waarin het belangrijk is dat er geen vonken worden gemaakt, zoals in fittingen en gereedschappen die worden gebruikt in de buurt van brandbare of explosieve materialen zoals gassen.

Door aan de legering van koper en zink ook wat tin toe te voegen krijg je het hardere marine-messing dat voor scheepsschroeven wordt gebruikt.

Eigenschappen

Messing is kneedbaarder dan brons of zink. Het relatief lage smeltpunt van messing (900 tot 940 °C, afhankelijk van de samenstelling) en de vloei-eigenschappen maken het een relatief eenvoudig materiaal om in vormen te gieten. Door de verhoudingen van koper en zink te variëren, kunnen de eigenschappen van het messing worden veranderd, waardoor hard en zacht messing mogelijk is.

Messing is makkelijk om te smelten en te recyclen.

Ook messing slaat groen uit door oxidatie (roest).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Messing&oldid=693320"