Astrologie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een horoscoop in de westerse astrologie, met de tekens op de buitenrand, de verdeling in twaalf huizen, en de planeten met hun onderlinge aspecten.
De Ascendant is hier Weegschaal, de Zon staat in Steenbok en de Maan in Schorpioen.

Astrologie is wat astrologen doen. Zij kijken naar de sterren en de planeten omdat ze denken dat je daar kunt 'lezen' wat er met mensen op aarde gebeurt. Heel bekend zijn de sterrenbeelden, ook "zonnetekens" genoemd. Als je bijvoorbeeld een Waterman bent, wil dat zeggen dat de Zon in Waterman stond toen je werd geboren. Een astroloog kijkt ook naar de plaats van de Maan en de planeten. Dan tekent hij of zij een "horoscoop". Daarin zie je dan waar elke planeet stond op het precieze tijdstip van je geboorte. Daaruit leidt de astroloog allerlei dingen af. De soort astrologie die de meeste mensen het best kennen is de zonnetekenastrologie zoals die in populaire horoscooprubriekjes te lezen valt.

Astrologie in het Westen

Tot in de late middeleeuwen en de renaissance werd de astrologie de koningin der wetenschappen genoemd. Het was zelfs ondenkbaar om de verschillende wetenschappen te bestuderen aan de universiteit zonder ook astrologie te leren.

Met de opkomst van de natuurwetenschappen vanaf de 17e eeuw raakte astrologie in het Westen in verval. Zij werd nu bijgeloof en pseudowetenschap genoemd. Het is namelijk moeilijk, zo niet onmogelijk, te bewijzen dat hemellichamen als Zon, Maan, planeten en sterren zoveel invloed kunnen hebben op gebeurtenissen op Aarde zoals iemands geboorte.

Toch is de astrologie in het Westen niet helemaal verdwenen. Veel mensen raadplegen bijvoorbeeld dagelijks hun horoscoop in de krant, of laten hun geboortehoroscoop berekenen. Voor wie echt de vaak ingewikkelde astrologische technieken wil leren, worden er anno 2022 heel wat cursussen aangeboden in boekvorm of op internet.

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Astrologie&oldid=802836"