Parapsychologie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zenerkaarten
Vooral in de beginperiode van het parapsychologisch onderzoek naar buitenzintuiglijke waarneming of ESP werden Zenerkaarten gebruikt

Parapsychologie is een parawetenschap die met behulp van experimentele methodes het bestaan en de oorzaken van psychische fenomenen onderzoekt. Veel wetenschappers rekenen de parapsychologie echter tot de zogenaamde pseudowetenschappen omdat ze zich bezighoudt met onderwerpen als psychokinese, helderziendheid en leven na de dood. Binnen de wetenschappelijke wereld bestaat de consensus dat psychische vermogens alsnog onbewezen zijn.

Parapsychologie is een aan het einde van de 19e eeuw ontstane discipline die 'bovennatuurlijk' geachte verschijnselen in de psychische sfeer op een systematische manier tracht te onderzoeken en mogelijk te verklaren. Voor parapsychologen is parapsychologie de wetenschappelijke studie van interacties tussen levende organismen en hun externe omgeving die de bekende natuurwetten lijken te overstijgen. Zij beschouwen het als een onderdeel van de bredere studie van het bewustzijn en de geest. APA Dictionary of Psychology definieert het onderzoeksveld van parapsychologie binnen de psychologie als volgt: "De systematische studie van vermeende psychologische verschijnselen waarbij informatie of energie wordt overgedragen die niet kan worden verklaard in termen van momenteel bekende wetenschappelijke gegevens of wetten." De meerderheid van de hedendaagse wetenschappers (uitgezonderd zij die kwantummechanica bestuderen) beschouwt het bestaan ​​van dergelijke verschijnselen echter als onbewezen en beschrijft parapsychologie als pseudowetenschap.

Parapsychologen zijn in het algemeen gewoon wetenschappers in een andere discipline die ernaast ook nog onderzoek doen op dit gebied. Ze zijn aangesloten bij de 'Parapsychological Association', een beroepsvereniging die zelf onderdeel is van 'the American Association for the Advancement of Science' (AAAS).

Binnen de parapsychologie worden zaken zoals telepathie, gebedsgenezing, geestverschijningen, psychokinese (of 'telekinese'), levitatie, leven na de dood, helderziendheid en helderhorendheid onderzocht. Tegenwoordig weet men uit wetenschappelijk onderzoek dat veel dingen die als bovennatuurlijk worden beschouwd, eigenlijk te maken hebben met de psychologische toestand van een patiënt. Zo worden mensen die menen stemmen te horen (in de parapsychologie soms toegeschreven aan stemmen van overledenen) aan het Universiteit Centrum Psychiatrie geholpen in de stemmenpolikliniek om iets aan deze "auditieve hallucinaties" te doen.

Externe link


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Parapsychologie&oldid=840127"