Bijgeloof

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽

Bijgeloof is een niet op een godsdienst gebaseerd geloof. Meestal draait bijgeloof rond bovennatuurlijke krachten of machten.

Bijgeloof gaat vaak over voorwerpen en symbolen. Bijgeloof is verspreid over heel de wereld, al eeuwen lang.

Populair bijgeloof

Getallen

Één van de bekendste vormen is de angst voor sommige getallen, vooral voor het getal 13. Sommige hotels of ziekenhuizen hebben geen 13e verdieping of kamer, in vliegtuigen is er vaak geen 13e rij stoelen. De angst hiervoor wordt Triskaidekafobie genoemd.

Vrijdag de dertiende wordt ook gezien als een ongeluksdag. Op die dag wordt er veel verlies gemaakt door verschillende bedrijven, maar ook door het openbaar vervoer omdat mensen gewoon niet gaan werken.

Andere mensen zijn er juist van overtuigd dat het een geluksgetal is, en denken dat het verspreid is dat het een ongeluksgetal is zodat er vb. op de dertiende rij nog plaats is voor de slimmeriken. Prins Bernhard beschouwde het als zijn geluksgetal en reed rond met als kenteken AA-13.

Ladders

Veel mensen zijn bang om onder een ladder te lopen. Een schuine ladder vormt namelijk een driehoek met de grond en de muur. Omdat dit het symbool van de heilige Drie-eenheid is, vonden onze voorouders het een zeer oneerbiedige daad. Deed je het toch, werd je beschuldigd van verering van de duivel. Later ontwikkelde dat zich tot dat wie onder een ladder liep, door de dood getroffen zou kunnen worden. Een vrouw zou binnen een jaar nooit trouwen.

Hoefijzers

Hoefijzers staan vooral bekend als geluksbrengers. Sommigen zeggen dat je ze naar boven moet hangen; dan 'vangen ze het geluk'. Zij zeggen dan dat als je ze ondersteboven hangt het geluk er uit vangt.

(Zwarte) Katten

Veel mensen zijn bang voor zwarte katten. Dit omdat zwart de kleur van de dood is en omdat een kat 'een belichaming van de duivel' is en dus onder andere heksen in katten veranderden.

(Zwarte) Katten spelen nog steeds vaak de slechterik in kinderverhaaltjes. Denk maar aan Tom & Jerry (Tom) of De Smurfen (Azraël). Dit is wel niet altijd letterlijk bedoeld.

Iets minder bekend is dat als je katten te dicht bij je mond houdt ze je adem zouden wegslorpen.

In Engeland brengen zwarte katten juist geluk en witte katten ongeluk.

Klavertje vier

Klavertjes vier zijn moeilijk te vinden en zouden dus geluk brengen. Als een meisje een klavertje in haar rechterschoen doet, zal ze trouwen met de eerste man die ze tegen komt of iemand met dezelfde naam.

Klavertjes vijf zouden juist ongeluk brengen.

Wimpers

Als er een wimper uitvalt, dan zou je - als je hem wegblaast - een wens mogen doen. De reden hiervoor is (nog) niet bekend.

Spiegels

Als je een spiegel breekt, brengt dat zogezegd 7 jaar ongeluk. Dit komt uit het oude Romeinse Rijk; een spiegel zou een reflectie van je ziel zijn, dus als je een spiegel breekt breek je je ziel. Dit is wel tegenstrijdig met het bijgeloof dat scherven geluk brengen.

Volgens het oude Amerikaanse bijgeloof kon een jonge, ongetrouwde vrouw om middernacht op Halloween/Allerheiligen haar toekomstige echtgenoot in een spiegel. Als ze daarvoor stond me een brandende kaars in de hand, dan zag ze hem.

Lieverheersbeestjes

Als er lieveheersbeestjes op je komen afvliegen, brengt dat geluk. Ze dood doen brengt groot ongeluk, en als ze vetrappeld worden brengt dat regen, zeggen verschillende verhalen.

Maretak

Bij de Kelten en Germanen was de maretak een heilige plant. Ook zegt er een verhaal dat als je onder een maretak staat je straffeloos gekust mag worden.

Bermudadriehoek

In de buurt van de of in de Bermudadriehoek verdwenen veel boten en vliegtuigen op mysterieuze wijze. Sommigen zeggen dat het komt door tsunami's of hevige weersstormen, anderen denken aan aliens.

Weetje

Pas als je er niet in gelooft, en anderen wel, is het voor jou bijgeloof. Als je er in gelooft is het geen bijgeloof.

Fotogalerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Bijgeloof&oldid=841413"