Kat

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kat (poes) (kater)
Felis catus

Juniortje.jpeg

Onbekend
Leefgebied Overal, vooral waar ook mensen zijn
Leefomgeving Zelfde als hierboven
Behoort tot de Katachtigen

Leefgebied Wereldwijd.jpg

Portaal Portal.svg Biologie
Een kitten in Istanbul, Turkije
Een kat
Een poesje van ongeveer 3 maanden oud.

De kat (Felis catus) is een gedomesticeerde soort van kleine vleesetende zoogdieren uit de familie van de katachtigen dat veel als huisdier wordt gehouden. Het is het enige gedomesticeerde soort in de familie Felidae en wordt gewoonlijk de huiskat genoemd om hem te onderscheiden van de wilde leden van de familie.

Een kat houd er van als je hem bij de hoofd en /of onder zijn kin krapt en/of aait. Kat is een verzamelnaam. Een verzamelnaam betekent: Een kat. Dan kan het een poes of kater zijn. Een poes is een vrouwtje en een kater is een mannetje. De kleintjes van een kat heten kittens. Je hebt ze in allerlei soorten, maten en natuurlijk veel kleuren. Deze zijn gegroepeerd in wat we rassen noemen.

Meestal kan je aan een huis zien dat er een kat of kater woont. Er zitten bijvoorbeeld rafels aan een hoek van de bank. Ook een kattenmand, kattenbak, voerbakje en een kattenluik in de buitendeur vertellen dat er een kat in huis woont. Vaak slingert er ook nog speelgoed rond. Veel katten worden veel verwend. Ze hoeven alleen maar te slapen en het voedsel op te eten dat voor hen klaar wordt klaargezet. Een kat krijgt al voldoende beweging door af en toe eens voor een hond weg te rennen of door de tuin te wandelen. Een kat die altijd binnen zit kan dik worden. Maar daar heeft hij niet altijd last van.

Slapen

Katten kunnen heel lang slapen, wel 18 uur per dag. Dat is wel meer dan de helft van hun leven. Katten slapen het liefst op warme, en zachte ondergronden. Ook vinden ze het fijn om ongeveer op 1 meter hoogte te slapen, dan kunnen ze een beetje zien of er nog vijanden, of mensen zijn. Katten slapen graag op deze dingen zoals op kachels of de verwarming, op een bed, op computers, op een stuk vloer waar de zon op schijnt en op nog veel meer plaatsen. Kittens (jonge katjes) slapen meer dan volwassen katten, omdat ze alleen in hun slaap groeien. Katten kunnen dromen, maar dat gebeurt niet zo vaak. Je kunt het zien aan een kleine beweging van een poot of een snorhaar. als katten dromen duurt zo'n droom ongeveer 6 minuten. Katten liggen ook vaak op je schoot aangezien je schoot lekker warm is.

Jagers

Zelfs een gewone huiskat heeft kenmerken van zijn familie die in het wild leeft zoals de tijger of de leeuw. Het zijn goede jagers die vlees eten en natuurlijk brokjes. als poezen op jacht gaan jagen ze op muizen, vogels en mollen. Zo gaat de jacht: Eerst sluipt de kat met zijn klauwen ingetrokken naar zijn prooi toe. Dan wacht hij even. Als de prooi hem net opmerkt slaat hij zijn slag. Hij haalt zijn klauwen uit en zet ze in de prooi. Zijn prooi valt dan op de grond en dan kan de kat hem opeten.

Uiterlijk

Een huiskat heeft een vacht. Hij heeft ook een ruwe tong. Ze ademen lucht in en uit met hun longen. De kleintjes drinken melk bij de moeder. Katten zijn nachtdieren ze kunnen 's nachts en ook in donkere kamers goed zien. Maar overdag natuurlijk ook. Het zijn roofdieren. Je kunt een kat herkennen aan zijn scherpe puntige tanden en aan zijn scherpe nagels. Ze hebben goede oren en ogen Een kat laat aan zijn geur merken welk territorium van hem is. Een kat ziet 6 keer zo scherp als een mens. Een kitten komt blind en hulpeloos ter wereld. Als de kittens 12 weken oud zijn mogen ze naar een nieuw huis.

Katten kunnen goed zien in het donker dan kunnen ze beter jagen op Muiden,konijnen en soms volgens

Nagels

De nagels van de kat zijn vlijmscherp en krom. Aan elke voorpoot heeft hij er vijf, aan de achterpoten elk vier. Normaal zitten de nagels teruggetrokken. Ze maken geen lawaai bij het sluipen. Een poes kan zijn nagels uitslaan op het moment dat hij wil krabben of een prooi wil grijpen. Hij moet zijn nagels regelmatig scherpen (scherper maken) aan een boomstam of aan een speciale krabpaal. Een poes die niet kan krabben omdat hij de hele dag in huis zit gebruikt dan vaak de stoel of de bank. Maar het baasje vind dat meestal wat minder leuk. Katten krabben soms ook in je broek als ze op je schoot willen komen, dat doen vooral kittens die nog niet zo goed zijn in springen.

Snorharen

De snorharen van een kat gebruikt hij als voelsprieten om te voelen of ze ergens door heen kan. Eens in de maand vallen er een paar uit en groeien ook weer aan. Als er weer nieuwe snorharen aan zijn gegroeid zijn die een stuk zachter als diegene die eraf zijn gevallen.

Horen

Een kat kan heel goed horen. Zelfs het geritsel van een muis kan ze horen. Als het een heel hoog geluid is dan gaan de haartjes in de oren trillen, en dat kan soms bij de kat heel erg pijn doen! Bij katten kan je zo in het oor kijken. Sommige mensen vinden dat vaak een beetje eng maar voor katten is dat heel gewoon.

Ogen

Katten hebben hele felle, licht weerkaatsende ogen. Ze kunnen vooral als het schemert er goed door kijken en als je een keertje 's nachts twee groene of gele lichtjes ziet buiten, dan is het waarschijnlijk een kat. Als het donkerder wordt, worden hun pupillen groter in de vorm van een bol. Als het lichter wordt worden ze kleiner en lijken ze net streepjes. Meestal komen er niet zo vaak poezen en katten met blauwe ogen voor alleen als ze net geboren zijn en voor het eerst hun oogjes openen.

De meeste katten hebben groene ogen maar er zijn ook katten met oranje ogen of andere kleuren.

Mond

De hoektanden van een kat zijn lang en scherp. Hij kan er gemakkelijk een prooi mee vastgrijpen en verslepen. De kiezen hebben geen platte knobbels, maar een vlijmscherpe rand. Zijn onder- en boven kies vallen als een schaar langs elkaar heen. Zo knipt hij brokjes en ander eten kapot. Echt kauwen kan een poes niet. Hij slikt de brokjes zo door. De tong van een kat is erg ruw, net schuurpapier. Met de kleine stekeltjes op zijn tong schraapt een kat restjes vlees van botten af en als hij drinkt blijft het water of de melk eraan kleven. De ruwe tong gebruikt hij ook bij het schoonmaken van zijn vacht.

Soorten katten (kattenrassen)

Er zijn katten in een paar kleuren: zwart, wit, rood, grijs, bruin. Je hebt ook nog gestreepte en gevlekte katten. Behalve de gewone huiskatten die zoveel verschillen in hun vacht hebben, zijn er ook heel bijzondere ras katten, die zo gefokt worden dat hun kleur altijd hetzelfde is. Dat zijn hele dure raskatten. In totaal bestaan er zo'n 60 kattenrassen. Katten hebben ook allemaal verschillende haren, dit zijn een paar soorten:

 • Lapjeskat die slaapt
  Kortharige katten
 • Langharige katten
 • Naakte katten (zonder haar)
Dit is een sphynxkitten die over een computer heen loopt.

Naakte katten komen niet zo heel vaak voor, één soort is de Sphynx. Kortharige katten zijn er het allermeest. Bijvoorbeeld de Bastaard. Dat is de gewone kat, die niet veel kost. De meest voorkomende kat in huis die goedkoop is, is de Europese Korthaar.

Je hebt Cypers dat zijn witte met een zwarte rug (meestal)

Je hebt lapjeskatten (schildpadjes worden ze ook genoemd) en die hebben veel kleuren zoals bruin en zwart

Voor een lijst van kattenrassen kijk op Wikipedia.

Voedsel

Katten zijn vleeseters. Bijna alle katachtige trekken er het liefst alleen op uit. De kat jaagt ook in zijn eentje. Hij doet dat met besluipen en bespringen. In zijn eentje kan hij een prooi makkelijker ongezien besluipen. Eenmaal heel dicht bij zijn prooi, valt hij aan: met een sprong, soms eerst een heel kort sprintje. Een wilde kat vangt vooral muizen, hagedissen en vogeltjes. Een huiskat drinkt vaak water,melk niet want daar worden ze ziek van. Vaak eten ze brood of een lekker koekje en speciale kattenbrokken. Die koop je in de winkel. Ook eten ze zacht voer .

Katten hebben 80 tot 90 calorieën per dag nodig per kilo lichaamsgewicht. Als een poes zwanger is dan eet ze meer dan normaal. Een zwangere poes kan wel een kilo aankomen als ze zwanger is!

Slecht voedsel is: melk suiker cacao chips en andere ongezonde dingen.Vis en vlees mag natuurlijk wel.

Als een kat valt

Als de kat valt komt hij altijd weer op zijn pootjes terecht. In de lucht draait hij eerst zijn bovenlichaam en dan draait hij zijn achterpoten. Dan zet hij zich schrap en steekt zijn pootjes naar de grond om de val te breken. Katten kunnen van heel hoog vallen en het overleven. Er zijn gevallen van katten bekend die een val van heel hoog hebben overleefd.

Leeftijd

Katten kunnen 14 tot 25 jaar oud worden. in het wild worden ze 2 tot 15 jaar Soms nog wel wat ouder maar dat komt bijna niet voor. De oudste kat ooit op de wereld werd 38 jaar en een dag oud. De oudste kat van Nederland werd 28 jaar oud. Het is heel moeilijk te controleren hoe oud een kat is. Omdat bij de meeste huiskatten het niet bewezen kan worden hoe oud ze zijn. Bij raskatten kan dat wel maar die worden meestal minder oud. Dat komt doordat ze een kleinere schedel hebben. De gemiddelde leeftijd voor een kat is 17 jaar.

Hoe kom je aan een kat

Een kat koop je niet in een dierenwinkel zoals een cavia of een goudvis of andere dieren in de dierenwinkel. Je moet iemand vinden die een nest met jonge katjes heeft en ze kwijt wil of er niet meer voor kan zorgen of iets dergelijk. Een katje moet minstens 6 weken bij zijn moeder blijven, maar het best is 8 weken voordat hij naar een baasje gaat.

Je kunt ook een kat uit het dierenasiel halen als je dat doet zijn ze ook al ontwormd, ontvlooid, helemaal ingeënt en gecastreerd of gesteriliseerd. Ook hebben ze dan een chip en een Europees kattenpaspoort. Een kat uit het asiel kost ongeveer € 85,-.

Kittens

De jonkies kunnen als ze geboren zijn nog niks zien. Na 8 dagen doen ze oogjes open. Een moederpoes krijgt 1 tot 7 jonge kittens per keer. Dat noem je een worp. De poes is dan ongeveer 63 dagen zwanger geweest. Dat is ongeveer 2 maanden of 9 weken. De moeder blijft een lange tijd bij haar jonkie ze leert hem jagen. Maar als haar jongen groot en zelfstandig is moet het een eigen plekje zoeken. Want na een tijdje, wil de moederpoes weer alle aandacht voor zichzelf. Daarom blijven ze meestal 8 weken bij de moeder. Als je een kitten houd heb je veel kans dat de moeder hem verstoot.

Zwanger

Een kater gaat altijd op zoek naar een poes. Dus het kan zijn dat een kater bijna nooit thuis is. Een poes is veel vaker thuis. Als twee katten, (een mannetje en een vrouwtje) samen paren, kunnen ze kittens krijgen.

Als een poes zwanger is, merk je dat al heel snel. Ongeveer na 4 of 5 weken, wordt de buik van een poes dik. En ongeveer 2 weken voor de bevalling, kan er zelfs melk uit de tepels gaan lekken. Tepels zijn kleine plekjes bij de buik van een poes, waar kittens uit drinken. Katers hebben ook tepels, maar daar komt geen melk uit. Een kat heeft 6 tot 8 tepels. 3 (of 4) links, en 3 (of 4) rechts, waar jonge kittens uit kunnen drinken.


Als je een poes steriliseert, kan ze geen kittens meer krijgen. En als je een kater castreert, gebeurt er niks als hij met een poes paart.

Schijnzwanger

Soms worden ze schijnzwanger. Als een poes dat heeft, kan ze heel ziek worden, of zelfs dood gaan. Als een poes schijnzwanger is, lijkt het net of de poes gewoon kittens krijgt. Maar als de poes ze zou krijgen, komt er niks. Als een poes schijnzwanger is, moet ze onmiddellijk naar de dierenarts. Maar het kan ook zijn dat er na het paren niks gebeurt.

Bevalling

De moederpoes zoekt een rustig, warm plekje op. Soms stopt een poes met persen als hun baasje er niet bij is. Bij het eerste kitten kan het wel drie kwartier duren, voor hij/zij eruit komt. Vaak gaat het daarna sneller. Als een kat aan het persen is (niet bij het eerste kitten), en na een halfuur komt er nog niks, is het handig om de dierenarts te bellen. Dan heb je er kans op dat het kitten wat te groot is. Als de poes 9 uur geen kitten meer heeft gekregen, kan ze niks meer krijgen.

Je moet een poesje al vlak na de bevalling (ongeveer een dag) wegen. Als ze geboren zijn (in het eerste uur), wegen ze gemiddeld 90 gram. Een kitten hoort elke dag zwaarder te worden. Als het enorm weinig is, drinkt het kitten waarschijnlijk te weinig.

Een jong kitten moet je niet direct na de geboorte aaien. Ook geen vreemdeling (van de kat) moet je hun laten aaien. Soms verstoot de poes de kleine kittens, als er een geur aanzit die ze niet kent. Als de eigenaar de kittens wilt aaien, kan je het best de poes eerst even aan je hand laten likken of snuffelen.

Ziek

Katten kunnen ook ziek worden. Heel vaak zijn ze dat niet. Soms als katten overreden worden, ook bij andere dingen kunnen ze een gebroken poot krijgen. Dat kan je heel goed herkennen: Een kat sleept dan met het poot dat gebroken over de grond. Dan sleept hij het achter zich aan. Als katten oud worden, zijn ze meestal wat vaker ziek. Maar als een kat overreden wordt, kan hij ook doodgaan.

Als een kat ziek is, moet je direct naar de dierenarts gaan. Ook als je een kat wil laten steriliseren of castreren moet je naar de dierenarts gaan. Ook moet je een kat een paar keer per jaar ontvlooien, en ontwormen. Als katten vlooien hebben, lopen ze zich de hele tijd te krabben, en te doen. Het best kan je dan ook naar de dierenarts gaan. Huiskatten kunnen ook wormen krijgen. Bij de dierenarts kun je gratis een tabletje aanvragen voor je kat. De oorzaak van wormen is meestal buiten zijn. Voorkom dat je kat insecten eet!

Als je kat te dik is, kan hij kattendiabetes krijgen. Dit hoeft niet dodelijk te zijn, als je op tijd naar de dierenarts gaat krijgt je spuitjes mee, die je de kat iedere dag moet geven. Dit doet hem geen pijn, sommige katten gaan er zelfs voor klaar liggen.

Katachtigen

De familie van de kat worden katachtigen genoemd, enkele voorbeelden zijn:

Bekende katten

 • Grumpy cat is een van de vele bekende katten op het internet omdat hij meestal chagrijnig kijkt. Helaas is deze laatst overleden.
 • De kat Felix van het pak met voer voor katten
 • Tom van Tom en Jerry
 • Garfield, een rode kater uit een strip
 • Dikkie dik, een rode kater van een kinderboek
 • Nang is ook een bekende kat, ze is in meerdere series geweest. ze is 9 jaar oud.

Kattenshow

Er zijn ook (huis)kattenshows waarbij katteneigenaren hun kat tonen en waar gekeken wordt of een kat aan de juiste raskenmerken voldoet.

Voor de verschillende kattenrassen, kijk op lijst van Kattenrassen (Wikipedia)

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kat&oldid=860634"