Slapen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Als je moe bent zul je moeten slapen om weer uitgerust te worden. Terwijl je slaapt komt je lichaam tot rust, soms ga je dan ook dromen. Slapen is gezond. Wanneer je wakker wordt (meestal in de ochtend) voel je weer verkwikt en klaar voor een nieuwe dag! Er zijn verschillende soorten slapen.

Ieder mens moet slapen zo`n 7 tot 8 uur per dag. Kinderen moeten meer slapen dan volwassenen. Als je slaapt lijkt het of je uit staat maar dat is niet helemaal niet zo. Je hersenen zijn actief en er gebeurt van alles in je lichaam. Ook verwerken je hersenen alles wat van binnen gebeurt, hierdoor kunnen we overdag goed nadenken.

Soms heb je ook de kans als je slecht slaapt dat je overdag ook prikkelbaar of chagrijnig kan zijn maar dat is niet altijd zo. Een baby slaapt ongeveer 16 uur per dag terwijl kinderen van 10 tot 12 ongeveer 10 uur slapen.

Gemiddeld zijn we zo`n 1/3 van ons leven aan het slapen. Maar waarom we moeten slapen daar heeft niemand noch antwoord op. Wel weten we dat wel slapen om uitrusten en op een gegeven moment vallen we vanzelf wel in slaap. Sommige mensen zeggen ook dat er een stofje in je lichaam is die slaap aanmaakt,dat stofje zegt dan tegen je hersenen dat je moe bent. Of dit allemaal zeker is weet nog niemand. Slaaponderzoekers zijn er nog druk mee bezig waarom we slapen. Wat onderzoekers wel weten is dat slapen echt moet, net als eten.

Fasen

Er zijn 5 fasen slapen. Een fase is ook wel in dit geval een kleine periode.

Fase 1: In deze fase val je langzaam in slaap. Je hebt moeite om je ogen open te houden en dan val je in slaap. Dit duurt 1 tot 3 minuten.

Fase 2:Nu slaap je echt maar als je wakker wordt dan heb je nog niet het gevoel dat je echt diep geslapen hebt. Je wordt nu niet meer van geluiden wakker. Deze fase duurt ongeveer 42 tot 54 minuten.

Fase 1 en 2 noemen mensen ook wel de lichte slaap

Fase 3: Fase 3 is een slaap waar je helemaal ontspannen bent, je spieren zijn ontspannen. Dit duurt ook zo`n 3 tot 8 minuten

Fase 4 : Dit zowat de diepste slaap je hartritme is op het laagst en je ademhaling ook. Als je nu wakker gemaakt wordt dan heb je even tijd nodig om na te denken waar je bent.

Fase 3 & 4 noemen mensen ook wel de diepe slaap

Fase 5: Er zijn in deze slaap snelle oogbewegingen. Daarom heet deze slaap de Remslaap. REM is een afkorting van Rapid Eye Movement de vertaling is snelle oogbewegingen. Dit is ook de slaap waarin je droomt. De remslaap duurt 18 tot 24 minuten.

Na de fase 5, de remslaap wordt je even wakker daar merk je niks van. Dan begint de lichte slaap en dan de diepe slaap enzovoort..


Veel mensen die niet in slaap kunnen komen, hebben verschillende problemen met slapen hebben zoals:

  • Moeite met in slaap komen
  • Het niet lukken om de hele nacht door te slapen (dus 's nachts wakker worden).
  • `s Morgens denken lekker hebben te geslapen maar toch niet lekker wakker worden
  • Midden in de nacht wakker worden en dan niet meer in slaap komen.

Sommige mensen denken dat als je slecht slaapt die volgende ochtend chagrijnig bent en/of prikkelbaar maar dat hoeft niet zo te zijn. Je kunt oefeningen vinden op internet hoe je rustig in slaap kan komen.

Dromen

Dromen zijn vaak verwarrend en onlogisch. Je kan opeens vliegen. Andere dromen zijn net echt. Mensen denken soms dat dromen voorspellen wat er gaat gebeuren. In een droom ben je een prima ballerina en iedereen applaudisseert. Later vergeet je die droom. Als een meisje later echt een ballerina in het ballet wordt zegt ze: 'Ik heb het altijd al geweten'. Was het dan een voorspellende droom? Maar eigenlijk maakt het niet uit wat je droomt. In dromen herinner en verwerk je. Je droomt jezelf gezond.

Medicijn

Spieren

Slapen is een medicijn voor de spieren. Het lichaam maakt extra eiwit aan dat de spiercellen repareert. In de slaap maak ook je antistoffen aan en dat is goed voor het immuunsysteem. Dan word je minder snel ziek. En het belangrijkste voor kinderen is: je groeit het meeste in je slaap! Klieren brengen groeihormonen in het bloed.

Slaapmiddelen

Er bestaan ook bepaalde medicijnen waardoor je beter kan slapen. Over het algemeen worden deze slaapmiddelen genoemd.

Zie ook

  • Slaap je fit! [1]
  • Wat is een EEG? [2]
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Slapen&oldid=511681"