Verbeter WikiKids vandaag nog!
Van 27 maart t/m 30 april staat WikiKids in teken van Wikiproject:IT! Doe jij ook mee? Schrijf je hier in!

Geïntegreerde schakeling

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Chip)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een geïntegreerde schakeling met EN-poorten

Een geïntegreerde schakeling zijn schakelingen (stroomkringen of circuits) die zijn samengebracht op een plaatje. Een geïntegreerde schakeling noem je ook wel microchip of chip of (geavanceerde) microprocessor. Op een geïntegreerde schakeling vind je verschillende logische poorten die werken als er wel of geen stroom op staat. Logische poorten werken met onder andere transistoren. Omdat er steeds kleinere transistoren gebouwd kunnen worden worden de geïntegreerde schakelingen ook steeds kleiner. En omdat geïntegreerde schakelingen steeds kleiner worden, kunnen computers, waarin ze gebruikt worden, ook steeds kleiner gemaakt worden. Deze verkleining staat ook wel bekend als de Wet van Moore: elke twee jaar kunnen er dubbel zoveel transistoren op geïntegreerde schakeling. Op de meest moderne chips passen nu wel 25 miljoen transistoren op een vierkante millimeter. Het materiaal dat gebruikt wordt om de geïntegreerde schakelingen op te maken is silicium. De Engelse naam voor silicium is silicon. In Amerika heb je Silicon Valley. In de regio in Amerika heb je heel veel bedrijven die chips maken en bedrijven die chips gebruiken om hun apparaten te laten werken. Voorbeelden van die bedrijven zijn Apple, Google en Facebook.

Soorten geïntegreerde schakelingen

Er zijn verschillende soorten geïntegreerde schakelingen: analoge elektronische schakelingen en digitale elektronische schakelingen. Een analoge schakeling werkt met stroom die van tijd tot tijd kan verschillen. Op zo'n analoge schakeling werk je onder andere met draadjes, transistoren, condensatoren en diodes. In een digitaal elektronische schakeling worden de elektronische stroompjes gebruikt om informatie te verwerken in nullen en enen (dat wil zeggen in binaire getallen). Een elektronisch signaal van 1 Volt is een binaire 1. En een elektronisch signaal van ongeveer 0 Volt is een binaire 0. Je kunt daarom ook zeggen dat er gewerkt wordt met digitale signalen. In digitale elektronische circuit worden veel transistoren gebruikt om logische poorten te maken. De digitale geïntegreerde schakelingen kunnen veel kleiner gemaakt worden dan de analoge geïntegreerde schakelingen. Je vindt ze in alle moderne elektronische apparaten.

Te kort

Tijdens de Covid 2020 pandemie kochten mensen veel laptops, spelconsoles etc.. en was er ook veel vraag naar omdat mensen veel thuis zaten. Er was meer vraag naar chips dan dat de fabrikanten hebben aan hun voorraad.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Geïntegreerde_schakeling&oldid=686149"