Huisdier

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een huisdier is een dier dat in of om het huis woont.
Vroeger werden huisdieren voornamelijk gehouden omdat ze handig waren, bijvoorbeeld als waakhond, of een poes tegen de muizen.

Tegenwoordig worden dieren vaak uitsluitend als gezelschapsdier gehouden. Het eerste dier dat door de mens om het huis gehouden werd, was niet de hond of de kat, maar de gans. In Nederland heeft meer dan de helft van alle huishoudens een huisdier.

Er zijn allemaal soorten huisdieren, groot en klein. Een paar bekende soorten zijn: de hond, kat, vissen (aqarium), konijn.

Ook koeien, schapen, varkens enz. worden tot de huisdieren gerekend. Deze categorie wordt ook wel landbouwhuisdieren genoemd.

Sommige mensen hebben liever een "exotisch huisdier", zoals schildpadden, slangen, gekko's en axolotls. Het nadeel van dit soort huisdieren is dat je niet met ze kan knuffelen. Ook kunnen ze gevaarlijk en soms zelfs giftig zijn, zoals sommige slangen, schorpioenen en spinnen.

Ontstaan van huisdieren:

In de tijd van de Prehistorie, dat was 3000 jaar voor Christus, zijn mensen erachter gekomen dat dieren nuttig kunnen zijn en dat ze gehouden kunnen worden als huisdier. In de dorpen leefden in die tijd voornamelijk boeren. Deze boeren verbouwden hun eten op hun eigen land. De wolven kwamen op het eten van de boeren af en kwamen uiteindelijk bij de mensen terecht. De wolven (voorloper van de hond) aten de etensresten van de boeren op. De wolven pasten zich langzaam aan, aan het leven van de mens. Hierdoor zijn de dieren (onbewust) tam geworden. Mensen begrepen dat dieren nuttig konden zijn: ze konden helpen bij de jacht, ze konden waken over het voedsel en ze konden dienen als voedsel voor de mens. Mensen begonnen de dieren te beschermen en gaven ze eten en drinken.

In de tijd van de Grieken en Romeinen, dit was 3000 jaar voor Chr. tot 500 jaar na Chr., werd de kat ook belangrijk. Katten jaagden op muizen en andere knaagdieren die aten van de graanvoorraden van de mens. Hierdoor ontdekte de mens dat een kat handig was voor het beschermen van hun voedsel. In Egypte werd de kat als 'heilig' gezien. Ook hadden de Grieken en Romeinen bewondering voor de kat. Veel mensen namen een kat in huis. Tijdens het Romeinse Rijk vonden er veel gevechten in de arena’s plaats. Tijdens deze gevechten moesten gladiatoren strijden tegen verschillende dieren zoals leeuwen en krokodillen. Als deze dieren het gevecht overleefden, werden ze later alsnog in opdracht van de keizer gedood. Gelukkig kwam hier tijdens de Vroege Middeleeuwen een eind aan.

De Vroege Middeleeuwen (jaar 500-1000) was de tijd van monniken en ridders. In deze periode werden veel mensen en dieren verdacht van hekserij. Katten werden in deze tijd gezien als ‘verdacht iets’ dat met de duivel te maken had. Ook werden dieren soms beschuldigd van moord. In de Middeleeuwen kwam er een eind aan de hekserij.

De tijd waar we op dit moment in leven is de tijd van tv en computers (1950 – nu). De functie van huisdieren is voornamelijk het zorgen voor gezelschap. Ook hebben mensen verschillende soorten huisdieren, waaronder exotische huisdieren zoals papagaaien en reptielen. Het is nu ook verboden om bepaalde ‘huisdieren’ in huis te hebben, zoals apen, omdat deze dieren niet geschikt zijn als huisdier.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Huisdier&oldid=507896"