Ganzen

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Gans)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ganzen
Anatidae

Anser indicus2.jpg

Niet bedreigd
Leefgebied Vrijwel wereldwijd, behalve de poolgebieden
Leefomgeving met name graslanden
Behoort tot de Eendachtigen, vogels
Portaal Portal.svg Biologie

Ganzen behoren tot de eendenfamilie (Anatidae). Het zijn trekvogels. Ganzen zijn grote watervogels. Ze zijn familie van de zwanen en eenden. Ganzen zijn goed in het grazen en leven het liefst op het land. Daardoor hebben ze sterke en vrij lange poten. Hierdoor kunnen ze goed lopen. Het woord gans wordt ook gebruikt voor een vrouwelijke gans. Het mannetje noemt je een gent. Ganzen kunnen tot 30 jaar oud worden en ze zijn vruchtbaar vanaf hun 3e. Het vrouwtje heeft een grotere hangbuik dan het mannetje. Zo kun je ze herkennen. Ganzen eten vooral planten.

Het mannetje en het vrouwtje blijven (net als mensen) hun hele leven bij elkaar. Het nest bevindt zich op de grond. De vrouwtjes bekleden het met dons, dat plukken ze uit hun eigen borst. De jongen zijn nestvlieders en verlaten het nest dus snel na het uitkomen. De ouders houden ze nog wel warm en bewaken ze. Ze gaan wel alleen voedsel zoeken.

Ganzen zijn zeer waaks en kunnen lelijk met hun vleugels slaan. Bij naderend gevaar zullen ganzen luid gakken. Om deze reden werden ganzen vroeger als waakvogel gebruikt.

Vliegen

Ganzen trekken weg met hun familie of in grote troepen. Ze vliegen in een V-vorm of golvende groepen. Door in V-vorm te vliegen kunnen ze langer vliegen dan normaal. De gans die voorop vliegt krijgt de meeste wind en de ganzen die volgen maken gebruik hiervan doordat zij dan minder wind vangen. Tijdens het vliegen praten de ganzen met elkaar. De achterste ganzen moedigen de voorste aan om op snelheid te blijven.Als een gans ziek wordt of gewond raakt en daardoor niet meer mee kan vliegen dan zullen twee ganzen bij de zieke gans blijven totdat deze weer beter is of overlijdt. Samen zullen de ganzen proberen hun groep in te halen.

Uiterlijk

Ze hebben een middellange hals en een krachtige snavel. Aan de bovensnavel zit een zaagrand. Zwanen zijn kleiner dan ganzen.

Soorten

  • Grauwe en witte ganzen (Anser)
  • Zwarte ganzen (Branta)
  • Sneeuwganzen (Anser caerulescens)
  • Chinese ganzen (Anser cygnoides domesticus)
  • Brandganzen (Branta leucopsis)

Sommige soorten hebben in hun naam 'gans' staan, maar zijn meestal bergeenden.

Trivia

  • Een dom gansje is een dommig meisje
  • De gans in Niels Holgerson
  • Het sprookje van moeder de gans
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ganzen&oldid=796343"