Allerheiligen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Herdenkingsteken voor de heilige Moeder Theresa

Allerheiligen is een christelijk feest. We herdenken dan de heiligen uit het verleden. Dat is op 1 november. De avond ervoor wordt Halloween gevierd. Een dag later volgt Allerzielen.

Wat?

We gaan naar de mis (als je Katholiek bent), en we gaan naar het kerkhof om de heiligen te herdenken. Je kunt de heiligen dan ook bedanken omdat ze zoveel goeds voor de wereld hebben gedaan, soms met gevaar voor hun eigen leven. Men gaat tegenwoordig ook op deze dag de 'gewone' doden herdenken omdat wij allemaal op deze dag vrijaf hebben, en op Allerzielen niet. Op het graf leggen we bloemen. Meestal legt men chrysanten.

Wie?

De Rooms-Katholieke Kerk kent veel mensen die voor hun geloof zijn gestorven of die iets bijzonders hebben gedaan. Je kunt daarbij denken aan mensen die hun hele leven bezig zijn geweest om arme mensen te helpen. Denk maar eens aan Moeder Teresa. De meeste heiligen hebben echter honderden jaren eerder geleefd. Vooral in de eerste drie eeuwen werden veel christenen vervolgd vanwege hun geloof.

Geschiedenis

De Rooms-Katholieke Kerk vierden voor allerlei heiligen op verschillende dagen feesten. Omdat er steeds meer heiligen bij kwamen, besloten ze om een gezamenlijke dag voor alle heiligen vast te stellen. Dat werd dus Allerheiligen. Omdat de dag ervoor Halloween wordt gevierd, wordt soms gedacht dat er een relatie is met een Keltisch feest: Samhain, omdat dat ook op 31 oktober werd gevierd.

Wanneer?

Op 1 november, na Halloween en net voor Allerzielen.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Allerheiligen&oldid=685787"