Allerzielen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Allerzielen in de 19e eeuw

Allerzielen is een gedenkdag uit de westerse rooms-katholieke traditie. Op Allerzielen herdenken Katholieken alle mensen die gestorven zijn. Op de kalender van de Rooms-Katholieke Kerk staat deze dag op 2 november. Allerheiligen wordt gevierd op de dag voor Allerzielen. Op deze dag viert men de nagedachtenis aan alle heiligen en martelaren.

Betekenis

Ook op veel plaatsen gaat men naar het kerkhof om het graf van de overledenen familieleden schoon te maken en te versieren met bloemen (meestal chrysanten wegens de tijd van het jaar). De graven worden gezegend. Ook bidt de kerk voor de zielen en alle overledenen. Tijden de eredienst worden de namen van de overledenen van het afgelopen jaar genoemd. Het bidden voor de overledenen wordt al gedaan sinds de tweede eeuw voor Christus. Men geloofde toen dat de overledenen hierdoor van hun zonde zouden worden vrijgesproken. Allerzielen is een dag om speciaal te bidden voor alle zielen die nog niet in de hemel zijn, maar in het vagevuur.

Geschiedenis

Allerheiligen was een bekende gedenkdag. De Rooms-Katholieke Kerk vond echter dat er ook een gedenkdag moest komen voor alle gestorvenen. Zo konden de mensen naar de plaats gaan waar hun geliefden begraven lagen en daarna naar een kerk gaan. Allerzielen stamt uit de benedictijner kloostertraditie van Cluny, waar Odilo van Cluny het in 998 voor het eerst liet vieren. In de 13e eeuw kreeg het de naam Allerzielen.

De laatste jaren is in deze dagen de viering van Halloween, overgewaaid vanuit Amerika. Dit is de avond voor Allerheiligen. In december begint met de eerste zondag van de advent weer een nieuw kerkelijk jaar.

Verschillende vormen van Allerheiligen vieren

In de periode rond de dag van de doden maakt men graven van dierbaren schoon en versiert deze. Sommige families bouwen bovendien altaren in hun huis. Men bezoekt de graven van dierbaren en offert er voedsel en drank. Na afloop eet en drinkt men het vaak zelf op, omdat men gelooft dat de zielen van de doden de ziel van het voedsel tot zich hebben genomen. Men gaat er dan ook van uit dat het voedsel geen voedingswaarde meer heeft.

Sommigen schrijven calaveras, korte gedichten waarin de spot wordt gedreven met grafschriften van vrienden. Sommige kranten publiceren calavera's van beroemdheden, met karikaturen van skeletten. Schedels zijn een veelvoorkomend symbool op deze dag.

Bekend boek

Allerzielen is ook de titel van een roman van schrijver Cees Nooteboom, gepubliceerd in 1998. Het Bijbelboek Ezechiël heeft een verhaal over de wederopstanding van de doden. Daarom lieten veel katholieken zich liever begraven dan cremeren.

Video

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Allerzielen&oldid=685788"