Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Pieter Omtzigt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Pieter Omtzigt
PieterOmtzigt2 (cropped).jpg
Pieter Omtzigt (2006)
Naam voluit Pieter Herman Omtzigt
Geboren 8 januari 1974
Geboren te Den Haag
Overleden
Overleden te
Gehuwd met Ayfer Koç
Relatie met
Partij CDA (2003-2021)
partijloos (sinds 2021)
Religie Rooms-katholiek
Stroming
Functie Tweede Kamerlid
Aantreden 3 juni 2003
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Bestuurslid CNV Jongeren
(1991-1993)
Tweede Kamerlid
(2003-nu)
Portaal Portal.svg Politiek


Pieter Herman Omtzigt (Den Haag, 8 januari 1974) is een Nederlands politicus en doctor in de econometrie. Van 2003 tot juni 2021 was hij een Tweede Kamerlid voor het Christen-Democratisch Appèl (CDA). Tegenwoordig treedt hij als partijloos Kamerlid op.

Voordat Omtzigt in 2003 verkozen werd als Kamerlid, was hij van 1991 tot en met 1993 lid van het hoofdbestuur van CNV Jongeren. Daarnaast is hij tussen 2000 en 2003 onderzoeker geweest aan de Italiaanse Universiteit van Insubrië en aan de Universiteit van Amsterdam. Omtzigt werd door het CDA-bestuur voorgedragen als kandidaat-lijsttrekker voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021, maar verloor de stemming van Hugo de Jonge.

Persoonlijk

Jeugd en opleiding

Pieter Omtzigt werd in een katholiek gezin geboren als een uit een tweeling. Hoewel hij in Den Haag was geboren, bracht hij het grootste deel van zijn jeugd door in het Overijsselse Borne. Als tiener doorliep hij het gymnasium aan het Rooms-Katholieke Lyceum De Grundel in Hengelo (dat eveneens in Overijssel ligt).

Tussen 1992 en 1996 studeerde hij economie en statistiek aan de Engelse Universiteit van Exeter en ging als uitwisselingsstudent voor een jaar naar de Vrije Universiteit der Sociale Wetenschappen "Guido Carli" in Rome. Omtzigt promoveerde in 2003 in de econometrie aan het Europees Universiteitsinstituut in Florence. Zijn proefschrift was getiteld Essays in Cointegration Analysis (Nederlands: Dissertaties over de co-integratieanalyse).

Privéleven

Pieter Omtzigt is getrouwd met Ayfer Koç. Zij is lid van de Syrisch-Orthodoxe Kerk en is de fractievoorzitter voor het CDA in Enschede.

Politiek

Als Tweede Kamerlid heeft Omtzigt de portefeuilles ('portefeuilles' zijn de zaken waarmee een Kamerlid zich bezighoudt) Buitenlandse Zaken, Duitsland, de Raad van Europa, Europese Zaken, Financiën en Sociale Zaken & Werkgelegenheid. Voorbeelden hier van zijn het onderzoek dat Omtzigt deed naar het Nederlandse pensioenstelsel (2004) en Omtzigts interpellatie (een 'interpellatie' of 'interpelleren' is het onderbreken van een spoeddebat door een Kamerlid, omdat het lid in kwestie iets wil vragen aan iemand uit de regering) aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid over het Elektronisch patiëntendossier (EPD). Tegenwoordig komt Omtzigt vanuit zijn portefeuilles Financiën en Sociale Zaken op voor ouders die onterecht zijn bestempeld als fraudeur (een 'fraudeur' is iemand die fraude pleegt). Deze ouders werden mede als fraudeur aangemerkt omdat ze een migratieachtergrond hadden. Op het moment dat je als fraudeur aangemerkt wordt, moet je heel veel geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Hierdoor zijn heel veel ouders in geldnood gekomen.

In 2020 probeerde Pieter Omtzigt lijsttrekker en partijleider te worden van het CDA, maar hij verloor bij de lijsttrekkersverkiezing van Hugo de Jonge. In juni van 2021 verliet Omtzigt het CDA en nam hij zijn zetel mee, omdat uit onderzoek bleek dat de partij hem actief tegenwerkte en partijleden (inclusief het bestuur) hem uitscholden en benadeelden.

Publicaties

Omtzigt heeft de volgende wetenschappelijke werken geschreven:

  • Essays in Cointegration Analysis (2003, proefschrift/dissertatie)
    (Nederlands: Dissertaties over de co-integratieanalyse)
  • The slow disappearance of the Syriacs from Turkey and of the Grounds of the Mor Gabriel Monastery (2012, samen met William Dalrymple, Markus Tozman en Andrea Tyndall)
    (Nederlands: De langzame verdwijning van de Assyriërs uit Turkije en van het terrein van het Klooster van Sint-Gabriël)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Pieter_Omtzigt&oldid=672067"