Universiteit van Amsterdam

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het logo van de Universiteit van Amsterdam

De Universiteit van Amsterdam (UvA) is één van de twee universiteiten in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam. De andere universiteit is de Vrije Universiteit Amsterdam. De universiteit is in 1632 opgericht, maar mag zich pas sinds 1877 een universiteit noemen. De universiteit werd tot aan 1961 bekostigd door de gemeente Amsterdam. Sindsdien wordt de universiteit door het rijk betaald. De gemeente had wel invloed in het bestuur tot aan 1971. Qua studentenaantallen is de Universiteit van Amsterdam de grootste universiteit van Nederland.

De Universiteit van Amsterdam is sinds 1969 in het nieuws, vanwege de vele studentenacties. Voornamelijk in de jaren 60, 70 en 80 was dit het geval. In 1969 kwam de universiteit landelijk in het nieuws toen het Maagdenhuis bezet werd door studenten. In het Maagdenhuis aan het Spui zit het bestuur van de universiteit. In februari 2015 werd het Maagdenhuis opnieuw bezet, dit maal uit onvrede over het bestuur van de universiteit. Uiteindelijk verlieten de studenten vreedzaam het Maagdenhuis. Het Maagdenhuis zelf is in totaal 12 keer bezet door studenten door jaren heen.

De universiteit heeft een sterke samenwerking van de Vrije Universiteit Amsterdam. Samen hebben ze het Amsterdam University College opgericht met de nieuwe campus op het Science Park. In het verleden had de universiteit ook zo'n samenwerking met de Hogeschool van Amsterdam. De universiteit heeft tevens een belangrijke en uitgebreide bibliotheek. Hieronder vallen ook de belangrijke collecties die zijn overgenomen van voormalige musea en de dierentuin Artis.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Universiteit_van_Amsterdam&oldid=651643"