Martin Bosma

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Martin Bosma
MartinBosma2019.jpg
Bosma in 2017
Naam voluit
Geboren 16 juli 1964
Geboren te Wormer
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Partij voor de Vrijheid (PVV)
Religie
Stroming
Functie
Aantreden
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Lid Tweede Kamer (2006-heden)
Voorzitter van de Tweede Kamer (2023-heden)
Portaal Portal.svg Politiek

Martin Bosma (Wormer, 16 juli 1964) is een Nederlands politicus namens de Partij voor de Vrijheid (PVV). Bosma is sinds 2006 namens de PVV lid van de Tweede Kamer. Sinds 14 december 2023 is Bosma voorzitter van de Tweede Kamer. Bosma is woordvoerder voor cultuur en media namens de PVV. Ook is hij secretaris van de PVV-fractie.

Bosma studeerde politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en later sociologie in New York City. Tussen 1981 en 1999 was Bosma journalist en schreef vooral over financiële zaken. Hij heeft gewerkt voor onder andere RTL Nieuws, het NOS Journaal en Radio Nederland Wereldomroep. Hiervoor woonde een tijdje in New York.

Sinds 2004 werkte hij voor de Groep Wilders, de voorloper van de PVV. Hij was onder meer campagneleider en schreef veel van de toespraken van Wilders. Bosma was onderhandelaar voor kabinet-Rutte I samen met Jan Kees de Jager (CDA) en Frans Weekers (VVD). De drie gaven aan dat Rutte I 18 miljard euro zou bezuinigen. In 2012 werd hij tijdelijk voorzitter nadat Gerdi Verbeet als Tweede Kamervoorzitster aftrad, maar niet veel later werd Anouchka van Miltenburg de nieuwe Tweede Kamervoorzitter.

Hierna werd Bosma de woordvoerder voor media en cultuur. Hij noemde de Nederlandse Publieke Omroep een "staatsomroep" en wilde van de NPO af. Bosma heeft zich ook kritisch geuit over het samenvoegen van gemeenten, de islam en klimaatopwarming. Bosma wil dat de PVV toestaat om lid te worden van de partij. Technisch gezien is Wilders het enige lid van de partij. Volgens Bosma is hierdoor weinig democratie binnen de PVV. Bosma is daarnaast nog lid van de Nederlandse Taalunie, dat zich inzet voor de Nederlandse taal in Nederland, Vlaanderen en Suriname en de Afrikaanse taal in Zuid-Afrika.

Bosma probeerde in 2016 voorzitter te worden van de Tweede Kamer, nadat Van Miltenburg was teruggetreden. Bosma verloor toen van Khadija Arib. In 2021 probeerde Bosma het nog een keer, waarbij hij verloor van Vera Bergkamp. Bosma werd uiteindelijk op 14 december 2023 verkozen tot voorzitter van de Tweede Kamer.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Martin_Bosma&oldid=846576"