Staatkundig Gereformeerde Partij

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf SGP)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP)

SGP logo (2016–present).svg

Oprichting 24 april 1918
Opheffing
Actief in Vlag van Nederland Nederland
Richting Rechts
Stroming Christelijk-rechts
Sociaal-conservatisme
Theocratische politiek
Monarchisme
Presidentskandidaat
President
Vicepresidentskandidaat
Vicepresident
Oprichter(s)
Partijleider Chris Stoffer
Partijvoorzitter Dick van Meeuwen
Secretaris-generaal
Fractievoorzitters
- Eerste Kamer Peter Schalk
- Tweede Kamer Chris Stoffer
- Europees Parlement Bert-Jan Ruissen
- Provinciale Staten
- Gemeenteraden
- Burgemeesters
- Commissarissen van de Koning
Zetels
- Eerste Kamer
2 van de 75
- Tweede Kamer
3 van de 150
- Europees Parlement
1 van de 29
- Provinciale Staten
16 van de 572
- Gemeenteraden
229 van de 8512
- Burgemeesters
9 van de 345
- Commissarissen van de Koning
0 van de 12
Overig
Wetenschappelijk bureau Guido de Brèsstichting
Jongerenorganisatie SGP-jongeren
Studentenorganisatie
Vrouwenbeweging
Lhbt-vleugel
Zusterpartij(en)
Fractie in het Benelux-parlement
Europese fractie Europese Conservatieven en Hervormers
Internationale organisatie
Voorgaande partij(en)
Opvolgende partij(en)
Fusie van
Opgegaan in
Afsplitsing van
Afsplitsing(en)
Voortzetting van
Portaal Portal.svg Politiek

De Staatkundig Gereformeerde Partij, afgekort SGP, is een Nederlandse politieke partij. Sinds 25 augustus 2023 is Chris Stoffer de partijleider.

De SGP baseert haar stand- en speerpunten op de Nederlandse Geloofsbelijdenis. Ze is sinds 1922 onafgebroken in de Tweede Kamer der Staten-Generaal geweest en is daarmee de enige partij die voor de Tweede Wereldoorlog in de kamer heeft gezeten.

Geschiedenis

De SGP werd opgericht in Middelburg (24 april 1918) door dominee Kersten en nog wat mensen die er dezelfde ideologieën op nahielden. Ze voelden zich door de Christelijke van toen niet goed vertegenwoordigt. Dominee Kersten en zijn medestanders waren namelijk van reformatorische signatuur in tegenstelling tot de christelijke partijen van toen, die waren protestant en katholiek. De SGP was het niet met hun eens op het vrouwenstandpunt en sociale zekerheid. In het jaar waarin ze opgericht waren deden ze al mee maar omdat ze nog geen bekendheid hadden wonnen ze geen zetels. In 1922 werd onder leiding van dominee Kersten de eerste zetel behaald.

Nacht van Kersten

In 1925 gebeurde er iets wat nog nooit gebeurd was. In deze tijd had Nederland nog een vertegenwoordiging (gezantschap) bij de paus en het Vaticaan. Kersten en de SGP waren hier op tegen. Kersten had tijdens de behandeling van de begroting van het ministerie van Buitenlandse Zaken een amendement ingediend voor opheffing van het Nederlandse gezantschap bij het Vaticaan. Doordat deze stemming werd aangenomen viel het kabinet. In het kabinet zaten namelijk Rooms-Katholieke en protestante ministers en die waren voor de vertegenwoordiging. Die Rooms-Katholieke ministers boden bij de koningin hun ontslag aan en doordat de coalitie nu in 2 delen was gevallen stapte het kabinet op. Dit was de enige keer in de Nederlandse geschiedenis waar een kabinet viel door een ingediende motie.

Tweede Wereldoorlog

Kersten keurde verzet tegen de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog af omdat hij vond dat de oorlog een straf van God was. Deze mening was meer mensen van Reformatorische signatuur toegedaan. Hij vond dat als straf terecht omdat Nederlanders het niet meer zo nauw keken op de zondag, die christenen de dag van God vinden. Hij mocht toen van een commissie niet meer de Tweede Kamer in.

Na de oorlog

Chris Stoffer is sinds 2023 de fractievoorzitter en partijleider van de SGP.

Na de oorlog begon de SGP steeds meer stemmen te krijgen Op dit moment heeft de SGP 3 zetels. De stemmen komen vooral uit de Biblebelt. Dat is een soort 'gordel' van Zeeland naar de Achterhoek in Gelderland. Alhoewel de SGP nooit heeft deelgenomen aan een regering gedoogde de SGP kabinet Rutte-II in ruil voor uitvoering van enkele van hun plannen. Sinds 1984 zit de SGP ook in het Europees Parlement. Tegenwoordig is Bert-Jan Ruissen de vertegenwoordiging van de SGP in het Europees Parlement.

De SGP kwam enkele keren in opspraak omdat ze vonden dat vrouwen niet op de kieslijst mochten omdat God de man gemaakt had om te werken en de vrouw was er voor het gezin. Een rechter vond dat, dat standpunt weg moest. Tegenwoordig is dat niet meer zo belangrijk zo is Paula Schot wethouder en Lilian Jansse gemeenteraadslid. Een andere keer dat de SGP negatief in het nieuws kwam, was bij de Nashville-verklaring. Daarin wordt gezegd dat God het huwelijk heeft gemaakt voor een man en een vrouw en niet 2 mensen van hetzelfde geslacht. SGP-leider Kees van der Staaij sympathiseerde daarmee (ondertekende het niet) maar omdat de opstellers dachten dat sympathiseren al genoeg was om het te ondertekenen zetten ze zijn naam eronder. Van der Staaij wist daar niks van maar werd er zwaar op afgerekend.

Op 25 augustus 2023 maakte Kees van der Staaij bekend dat hij na de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 zou vertrekken uit de Tweede Kamer. Van der Staaij stopt omdat hij meer rust wil hebben en meer tijd wil kunnen besteden aan zijn gezin. Diezelfde dag werd Chris Stoffer door het SGP-bestuur voorgedragen als lijsttrekker en partijleider.

Geloof

De SGP is een conservatief-christelijke partij. Dat houdt in dat ze de wetten en geboden in de Bijbel als leidraad nemen. Binnen de drie christelijke partijen worden zij gezien als de meest rechtse Vraagteken2.png partij. Daarom wordt de SGP gerekend tot christelijk-rechts.

Naar eigen zeggen interpreteert Vraagteken2.png de SGP de Bijbel zoals de Nederlandse Geloofsbelijdenis Vraagteken2.png dat aangeeft.


Standpunten

Een verkiezingsaffiche van de SGP voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023

De SGP gebruikt de Bijbel en de Nederlandse Geloofsbelijdenis als leidraad voor haar politieke standpunten. De partij stemt in de Tweede Kamer het vaakst met het CDA, de ChristenUnie en de BBB mee. De partij staat het verst af van BIJ1 en de PvdD.

In het parlement en haar verkiezingsprogramma verdedigt zij de volgende stand- en speerpunten:

 • Gods woord is absoluut en daarom moet ook de politiek van de partij een politiek van en voor God zijn.
 • Het gezin is de hoeksteen van de samenleving.
 • Er moet een belastingverlaging komen voor gezinnen met één werkende ouder.
 • Bij de geboorte van een vierde kind zouden ouders een uitkering van duizend euro moeten krijgen.
 • De doodstraf moet opnieuw worden ingevoerd.
 • Abortus moet worden verboden.
 • Euthanasie moet worden verboden en andere mensen mogen iemand niet helpen bij hun dood.
 • Alle drogerende middelen moeten verboden worden.
 • Alle prostitutie moet verboden worden.
 • Homoseksualiteit is een zonde. Daarom vindt de SGP dat het homohuwelijk verboden moet worden en zouden homostellen geen kinderen mogen adopteren.
 • Er moet een vliegverbod komen op zondag, omdat zondag voor christenen een rustdag is.
 • Er moet gewerkt worden naar een alternatief voor de Europese Unie, zodat de landen meer invloed hebben in hun eigen land. Volgens de SGP hebben landen binnen de Europese Unie namelijk te weinig te zeggen over het eigen land.
 • Er moet een verbod komen op reclames die overspel/vreemdgaan aanmoedigen.

Organisatie

Kees van der Staaij was tussen 2010 en 2023 de fractievoorzitter en partijleider van de SGP.
Diederik van Dijk, Tweede Kamerlid sinds 2023

De volgende partijleden zijn lid van de Tweede en Eerste Kamer namens de SGP. In 2023 is Chris Stoffer herkozen als lijsttrekker.

Tweede Kamer
Eerste Kamer
Europees Parlement

Jongerenorganisatie

De SGP heeft ook een jongerenorganisatie: de SGP-jongeren. Deze jongeren doen activiteiten, maar maken ook filmpjes over de SGP.

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Staatkundig_Gereformeerde_Partij&oldid=839214"