Kabinet-Rutte II

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Rutte II

← Rutte I

Rutte III

Kabinet-Rutte II.png
Land Vlag van Nederland Nederland
Gekozen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2012
Begin termijn 5 november 2012
Demissionair 14 maart 2017
Einde termijn 26 oktober 2017
Kabinet
Kabinet Rutte II
Partij(en VVD & PvdA
Regeringsleider premier
Mark Rutte
Volkspartij voor Vrijheid en Democratie
Viceregeringsleider(s) vicepremier
Lodewijk Asscher (PvdA)
Richting Centrum
Signatuur Liberaal-sociaaldemocratisch
Paars
Parlement
Parlement Tweede Kamer
Regering VVD & PvdA
(79 van de 150 zetels)
Oppositieleider Geert Wilders
Partij voor de Vrijheid
Portaal Portal.svg Politiek

Het kabinet-Rutte II of kabinet-Rutte-Asscher was het regerende kabinet van 6 november 2012 tot en met 26 oktober 2017. In het kabinet zaten twee politieke partijen, de VVD en de PvdA. De premier van het kabinet was Mark Rutte. Het kabinet-Rutte II is de opvolger van het kabinet-Rutte I

Verloop

Het kabinet met voormalig koning Beatrix op de voorgrond. Op de achtergrond Paleis Noordeinde.

Informatie

Portret Informateur Termijn
Kamp cropped.jpg H.G.J. (Henk) Kamp
(VVD)
20 september 2012 - 30 oktober 2012
Bos Dutch politician kabinet Balkenende IV.jpg drs.
W.J. (Wouter) Bos
(PvdA)

In 2012 had de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) de meeste stemmen voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Toch had de VVD geen meerderheid, dit wil zeggen dat ze in de Tweede kamer meer dan 75 zetels hebben. Daarom moest(en) er een andere partij(en) worden gezocht. Dit was voor de Tweede Kamer, maar ook voor het vormen van een kabinet (een kabinetsformatie). Dit ging onder leiding van Henk Kamp. Hij was de verkenner, een soort van leider. Hij was ook, samen met Wouter Bos, informateur. Dit is iemand die een partij of meerdere partijen zoekt voor het vormen van een kabinet. Mark Rutte was de formateur, hij zorgde ervoor dat een plan wel of niet doorging. Mark Rutte gaf toestemming aan de Partij van de Arbeid (PvdA) om toe te treden tot het kabinet.

Formatie

Het kabinet in de Tweede Kamer.
De oorspronkelijke samenstelling van het kabinet.
Portret Formateur Termijn
Mark Rutte-1.jpg drs.
M. (Mark) Rutte
(VVD)
31 oktober 2012 - 5 november 2012

Kabinet-Rutte II was het eerste kabinet waarbij toenmalig koningin Beatrix geen rol speelde bij de kabinetsformatie. Het vormen van een kabinet duurde in totaal 54 dagen, wat vrij snel is. Op 5 november 2012 werd het kabinet beëdigd door de toenmalige koningin. Dit was ook de eerste keer waarbij dit op radio en televisie te volgen was.

Het motto van het kabinet was Bruggen slaan. Ook werden een aantal ministers gewijzigd. Als eerste werd het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie vervangen door het Ministerie van Economische Zaken. Ook is er in kabinet-Rutte II geen minister voor Immigratie, Integratie en Asiel meer. Hiervoor in de plaats kwamen er twee nieuwe ministers. De minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en de minister voor Wonen en Rijksdienst.

Voordat er al het kabinet-Rutte II was beëdigd, was het al onduidelijk over de inkomensafhankelijke zorgpremie. De inkomensafhankelijke zorgpremie is een plan over de premie(geldbedrag wat je per maand betaald aan de zekering) van je zorgverzekering afhankelijk is van hetgeen je verdient (inkomen). Dus als je veel verdient moet je ook meer premie betalen dan iemand die minder verdient. De VVD en PvdA hadden geen minderheid in de Eerste Kamer en daarom zouden de plannen niet doorgaan. Het plan ging niet door en het hele regeerakkoord werd opnieuw besproken. De inkomensafhankelijke zorgpremie staat niet meer in het akkoord, maar er wordt wel aan gewerkt om het in een andere vorm terug te brengen.

Positie in de Eerste Kamer

In de Eerste Kamer heeft het kabinet een minderheid, dit wil zeggen dat zij niet meer dan 37 zetels hebben (75 zetels zijn er in totaal). Het kabinet heeft er slechts 30. Als het kabinet plannen maakt zouden ze wel de Tweede Kamer doorkomen (wat daar hebben ze 77 van de 150 zetels), maar dan zouden de plannen niet de Eerste kamer doorkomen. Daarom wordt er overlegt met andere partijen, al moeten hiervoor de plannen wel vaak aangepast worden. Er wordt vaak overlegd met het CDA, D66+ChristenUnie+SGP, D66+GroenLinks, PVV en de SP. Via deze partijen of combinaties heeft het kabinet dan een meerderheid voor één of meerdere plannen goed te keuren.

In het begin werd vaak overlegt met het CDA en GroenLinks. Dit ging vaak over de verbetering van het onderwijs en geld voor de kinderopvang. Daarnaast hadden het pensioen nog een belangrijke rol. Na Prinsjesdag in 2013 werd er onderhandeld over de begroting. De SP en PVV waren niet geïnteresseerd, de Partij voor de Dieren, 50plus, CDA en GroenLinks haakte af. Toen werd er onderhandeld met D66, ChristenUnie en SGP. De onderhandelingen gingen over de plannen die door de Eerste Kamer gekregen moesten. De drie partijen steunden het kabinet en er ontstond een kleine meerderheid van 38 zetels.

Het woonakkoord, een plan om de koop en verkoop van huizen aantrekkelijker te maken, moest ook goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. Adri Duivensteijn wilde tegen het akkoord stemmen, maar zijn stem was heel belangrijk (want anders was er geen meerderheid). Uiteindelijk paste Stef Blok het plan aan en Duivensteijn stemde voor. Op 16 december 2014 werd het wetsvoorstel ter beperking van de vrije artsenkeuze afgekeurd. Dit was een voorstel voor een wet bij je niet in elk ziekenhuis behandeld zou kunnen worden, dit zou afhankelijk zijn bij welke verzekeraar en welke verzekering je hebt. Twee leden van de Eerste Kamer stemde tegen.

Positie in de Tweede Kamer

Het aantal zetels dat het kabinet (VVD en PvdA) hebben in de Tweede Kamer ter vergelijking met de andere partijen in de Tweede Kamer.

Dan was er nog het woonakkoord, een plan om de koop en verkoop van huizen aantrekkelijker te maken. Eerst werd onderhandeld met het CDA, dit mislukte. Hierna werd onderhandeld met de SGP, ChristenUnie en D66. Deze onderhandelingen gingen goed en het woonakkoord ging door. Toch noemde Adri Duivesteijn de plannen ondoordacht (er was niet goed over nagedacht). Ook wilde het kabinet de huur van huizen verhogen, wat met de hakken over de sloot door de Eerste Kamer werd goedgekeurd.

Daarnaast kreeg het kabinet nog een aantal tegenslagen te verduren. Zo kregen Fred Teevens en Frans Weekers bijna een motie van wantrouwen, dit betekend dat het niet zeker is je als minister of staatssecretaris(onderminister) volgens de Tweede Kamer te vertrouwen bent. Fred Teevens kreeg bijna een motie van wantrouwen vanwege de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Frans Weekers kreeg bijna een motie van wantrouwen omdat hij Bulgaren die fraude pleegde zou hebben geholpen. Later diende Geert Wilders opnieuw een motie van wantrouwen in tegen Weekers.

Op 15 februari 2014 was er een brief van de ministers Ronald Plasterk en Jeanine Hennis-Plasschaert. In de brief stond dat de Nederlandse inlichtingendienst (de AIVD) 1,8 miljoen gesprekken had afgeluisterd. Veel partijen waren boos, waaronder de VVD. Ronald Plasterk had immers in oktober 2013 gezegd dat de AIVD de gesprekken niet had afgeluisterd, maar de Amerikaanse NSA. Daarom kwam er een motie van wantrouwen tegen Plasterk, maar deze ging uiteindelijk niet door.

Op 25 februari 2014 gaf de ChristenUnie aan dat het het kabinet niet meer zou steunen als illegaliteit (in een land zijn zonder toestemming te hebben) strafbaar zou worden. Halbe Zijlstra van de VVD zei dat de partij mag tegenstemmen, maar er wel wordt verwacht de partij zich aan de afspraken zou houden. In augustus 2014 stemde de ChristenUnie, SGP en D66 voor de begroting (verwachte inkomsten en uitgaven van de staat) van 2015. Op 13 november 2014 zijn de Tweede Kamerleden Tunahan Kuzu en Selçuk Öztürk uit de PvdA gezet, toch mochten zij lid blijven van de Tweede Kamer en de PvdA en de VVD hadden toch nog een meerderheid. Op 19 maart keerde Johan Houwers terug in de Tweede Kamer. Hij zou in de Tweede Kamer zitten voor de VVD, maar de VVD wilde dit niet omdat Houwers fraude had gepleegd met hypotheken. Toch bleef hij in de kamer zitten, als lid dat bij géén partij hoort.

Op 28 oktober 2015 trad staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu af. Ze had de Tweede Kamer in de kwestie rond de Fyratrein niet goed geïnformeerd, wat als onacceptabel wordt gezien. Op 3 oktober 2015 werd Sharon Dijksma de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu. Zij was daarvoor staatssecretaris van Economische Zaken. In die functie werd zij opgevolgd door Martijn van Dam.

Bewindspersonen

Bewindspersoon Functie Termijn
Ministerie van Algemene Zaken
Mark Rutte-1.jpg drs.
M. (Mark) Rutte
(VVD)
minister-president 5 november 2012 – 26 oktober 2017
minister van Algemene Zaken
Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Plasterk Dutch politician kabinet Balkenende IV.jpg prof.dr.
R.H.A. (Ronald) Plasterk
(PvdA)
minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties 5 november 2012 – 27 januari 2017
Stef Blok 2013 03.jpg drs.
S.A. (Stef) Blok
(VVD)
minister voor Wonen en Rijksdienst 5 november 2012 – 26 oktober 2017
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Frans Timmermans 2012 (highres).jpg drs.
F.C.G.M. (Frans) Timmermans
(PvdA)
minister van Buitenlandse Zaken 5 november 2012 – 17 oktober 2014
Bert Koenders 2014.jpg drs.
A.G. (Bert) Koenders
(PvdA)
17 oktober 2014 - 26 oktober 2017
Ploumen-24ps (9595858285).jpg drs.
E.M.J. (Lilianne) Ploumen
(PvdA)
minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking 5 november 2012 – 26 oktober 2017
Ministerie van Defensie
Jeanine-hennis-plasschaert.jpg J.A. (Jeanine) Hennis-Plasschaert
(VVD)
minister van Defensie 5 november 2012 – 4 oktober 2017
Klaas Dijkhoff 2015 (2).jpg mr. dr.
K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff
(VVD)
4 oktober 2017 – 26 oktober 2017
Ministerie van Economische Zaken en Klimaat
Kamp cropped.jpg H.G.J. (Henk) Kamp
(VVD)
minister van Economische Zaken 5 november 2012 – 4 oktober 2017
Co Verdaas 2012 (highres).jpg dr.
J.C. (Co) Verdaas
(PvdA)
staatssecretaris van Economische Zaken 5 november 2012 – 6 december 2012
Dijksma Dutch politician kabinet Balkenende IV.jpg S.A.M. (Sharon) Dijksma
(PvdA)
18 december 2012 – 5 november 2015
Martijn van Dam 2015 (1).jpg ir.
M.H.P. (Martijn) van Dam
(PvdA)
5 november 2015 - 1 september 2017
Ministerie van Financiën
Jeroen Dijsselbloem 2015 (1).jpg ir.
J.R.V.A. (Jeroen) Dijsselboem
(PvdA)
minister van Financiën 5 november 2012 – 26 oktober 2017
Frans Weekers 2011.jpg mr. drs.
F.H.H. (Frans) Weekers
(VVD)
staatssecretaris van Financiën 5 november 2012 – 30 januari 2014
Eric Wiebes 2015 (1).jpg ir.
E.D. (Eric) Wiebes
(VVD)
4 februari 2014 – 26 oktober 2017
Ministerie van Infrastructuur en Milieu
MSchultz.jpg drs.
M.H. (Mekanie) Schutz van Haegen
(VVD)
minister van Infrastructuur en Milieu 5 november 2012 – 26 oktober 2017
Persfoto Wilma Mansveld 03.jpg W.J. (Wilma) Mansveld
(PvdA)
staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu 5 november 2012 – 28 oktober 2015
Dijksma Dutch politician kabinet Balkenende IV.jpg S.A.M. (Sharon) Dijksma
(PvdA)
5 november 2015 - 26 oktober 2017
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Jet Bussemaker 2013.jpg dr.
M. (Jet) Bussemaker
(PvdA)
minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 5 november 2012 – 26 oktober 2017
Sander Dekker 2015 (1).jpg drs.
S. (Sander) Dekker
(VVD)
staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap 5 november 2012 – 26 oktober 2017
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Lodewijk Asscher Senate of Poland.JPG mr. dr.
L.F. (Lodewijk) Asscher
(PvdA)
vicepremier 5 november 2012 – 26 oktober 2017
minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Jetta Klijnsma 2015 (1).jpg drs.
J. (Jetta) Klijnsma
(PvdA)
staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid 5 november 2012 – 26 oktober 2017
Ministerie van Veiligheid en Justitie
Ivo Opstelten 2011-3.jpg mr.
I.W. (Ivo) Opstelten
(VVD)
minister van Veiligheid en Justitie 5 november 2012 – 10 maart 2015
Ard van der Steur 2015 (2).jpg mr.
G.A. (Ard) van der Steur
(VVD)
20 maart 2015 – 27 januari 2017
Ard van der Steur 2015 (2).jpg drs.
S.A. (Stef) Blok
(VVD)
27 januari 2017 – 26 oktober 2017
Fred Teeven 2013 (3).jpg mr.
F. (Fred) Teeven
(VVD)
staatssecretaris van Justitie en Veiligheid 5 november 2012 – 10 maart 2015
Klaas Dijkhoff 2015 (2).jpg mr. dr.
K.H.D.M. (Klaas) Dijkhoff
(VVD)
20 maart 2015 – 27 januari 2017
Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Edith Schippers, 2012 (cropped).jpg E.I. (Edith) Schippers
(VVD)
minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 5 november 2012 – 26 oktober 2017
Martin van Rijn 2012 (highres).jpg drs.
M.J. (Martin) van Rijn
(PvdA)
staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport 5 november 2012 – 26 oktober 2017

Zie ook


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kabinet-Rutte_II&oldid=700156"