Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Klaas Dijkhoff

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Klaas Dijkhoff in 2015

Klaas Henricus Dominicus Maria Dijkhoff is een Nederlands politicus van de VVD. Hij is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamer en sinds 26 oktober 2017 fractievoorzitter.

Dijkhoff studeerde rechten aan de Tilburg University. Hij promoveerde in 2010 op oorlogsrecht. In die tijd was hij ook docent aan de Tilburgse universiteit en de Hogeschool InHolland. Sinds 1998 is Dijkhoff lid van de VVD. Bij de VVD in Breda bekleedde hij verschillende functies en zat bovendien in de landelijke VVD-commissie die zich bezighield met defensie. In 2009 werd hij tot gemeenteraadslid in Breda gekozen, hij stond toen bovenaan de kandidatenlijst.

In 2010 werd Dijkhoff tijdens de Tweede Kamerverkiezingen ook lid van de Tweede Kamer. Hij hield zich daar bezig met ontwikkelingssamenwerking en buitenlands beleid. Later hield hij zich ook bezig met de Europese Unie. Bij de verkiezingen van 2012 werd hij opnieuw gekozen. Nu hield hij zich bezig met veiligheid, openbare orde en politie. In 2013 trad hij af als gemeenteraadslid in Breda. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2014 was hij de nationale campagneleider namens de VVD.

Op 20 maart 2015 werd Dijkhoff staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, als opvolger van Fred Teeven. Eind 2015 werd hij verkozen tot politicus van het jaar. Als staatssecretaris zette hij zich in voor het Kinderpardon, waarvoor hij een meerderheid kreeg. Ook keek hij naar de toekomst van de levenslange gevangenisstraf in Nederland. Op 4 oktober 2017 werd hij tijdelijk minister van Defensie, nadat Jeanine Hennis-Plasschaert aftrad.

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 werd hij opnieuw Tweede Kamerlid. Sinds 26 oktober 2017 is hij fractievoorzitter van de VVD. Hiermee is hij de opvolger van Halbe Zijlstra.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Klaas_Dijkhoff&oldid=674551"