Sander Dekker

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Sander Dekker

Sander Dekker (geboren in Den Haag op 9 februari 1975) is politicus voor de VVD. Van 26 oktober 2017 tot 10 januari 2022 was hij de minister voor Rechtsbescherming in het kabinet-Rutte III.

Dekker groeide op in de wijk Transvaal in Den Haag. Later verhuisde hij naar Zoetermeer, waar hij zijn middelbare school volgde. Na de middelbare school ging hij bestuurskunde studeren in Leiden. Na z'n studie was onderzoeker en docent politie en justitie aan de Universiteit Leiden. In 2003 ging Dekker de politiek in. Voor de VVD zat hij in de gemeenteraad van Den Haag. In 2006 werd hij wethouder Onderwijs, Jeugd en Sport. Hij drong als wethouder het aantal schoolverlaters terug en breidde het taalonderwijs uit voor kinderen die zwak zijn in Nederlands. In 2010 werd hij wethouder van van Financiën en Stadsbeheer. In deze functie moest hij flink bezuinigen, wegens de economische crisis.

In 2012 werd Dekker staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het kabinet-Rutte II. In deze functie kreeg hij vaak kritiek te horen. Zo was er veel kritiek op zijn 'hervormingen' (lees: bezuinigingen) op de publieke omroep. Ook op de rekentoets die middelbare scholieren moesten maken was veel kritiek. Hij werd zo slecht gemaakt dat op een gegeven moment een 4,5 als voldoende werd gezien. In 2017 werd hij minister voor Rechtsbescherming in het kabinet-Rutte III.

Dekker is niet getrouwd. Hij woont in Scheveningen.

Bronnen


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Sander_Dekker&oldid=832482"