Ank Bijleveld

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ank Bijleveld

Anna Theodora Bernardina (Ank) Bijleveld-Schouten (geboren te IJsselmuiden op 17 maart 1962) is een Nederlands politica en bestuurder. Sinds 17 januari 2022 is ze de burgemeester van Almere. Bijleveld is lid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA).

Van 26 oktober 2017 tot en met 17 september 2021 was Bijleveld minister van Defensie in het kabinet-Rutte III. Tussen 1989 en 2001 en in 2010 was Bijleveld lid van de Tweede Kamer. Later werd onder andere commissaris van de Koning van de provincie Overijssel en staatssecretaris van Binnenlandse Zaken.

Levensloop

Nadat Ank Bijleveld haar gymnasiumdiploma behaalde, ging ze tussen 1980 en 1986 bestuurskunde studeren aan de Technische Hogeschool Twente. In 1986 werd lid van de gemeenteraad van Enschede. In 1989 verhuisde ze echter naar Den Haag om daar lid te worden van de Tweede Kamer. Uiteindelijk werd ze vicefractievoorzitter van het CDA, maar trok in 2001 uit de Tweede Kamer om burgemeester van de Overijsselse gemeente Hof van Twente te worden.

Bijleveld was tussen 22 februari 2007 en 14 oktober 2010 staatssecretaris van Binnenlandse Zaken. Ze was toen verantwoordelijk voor het opheffen van de Nederlandse Antillen. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2010 werd ze opnieuw gekozen voor de Tweede Kamer, maar werd in 2011 de commissaris van de Koning van de provincie Overijssel. In datzelfde jaar was ze ook lid van het comité dat "200 Koninkrijk" verzorgde. Sinds 26 oktober 2017 is ze minister van Defensie en is hiermee de tweede vrouwelijke minister die deze post bekleed, de eerste was Jeanine Hennis-Plasschaert, die ze ook opvolgde.

Op 17 september 2021 trad Bijleveld af als minister van Defensie. Een dag eerder, op 16 september, werd er een motie van afkeuring tegen haar aangenomen. Dit gebeurde vanwege de gemaakte fouten bij de Nederlandse evacuatie in Afghanistan na de val van Kaboel. Daarnaast kreeg het hele kabinet een motie van afkeuring tegen zich, waarvoor minister Sigrid Kaag aftrad. Bijleveld weigerde dit eerst ook te doen, omdat een minister alleen hoeft af te treden na een motie van wantrouwen. Hierdoor kreeg ze veel kritiek van zowel CDA-leden als mensen buiten haar partij. Daarom besloot ze uiteindelijk om alsnog af te treden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ank_Bijleveld&oldid=840627"