Arie Slob

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Arie Slob

Arie Slob (geboren in Nieuwerkerk aan den IJssel op 16 november 1961) is politicus voor de ChristenUnie. Tussen 26 oktober 2017 en 10 januari 2022 was hij de minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media in het kabinet-Rutte III.

Slob ging naar de middelbare school in Rotterdam en volgde daarna de lerarenopleiding aan de hogeschool. Daarnaast studeerde hij ook nog een jaar lang geschiedenis in Groningen. Hij werd daarna leraar maatschappijleer in Zwolle aan de gereformeerde school daar. Het was toen ook dat hij de politiek in ging. Slob ging voor het GPV (Gereformeerd Politiek Verbond, later opgegaan in de ChristenUnie) in de gemeenteraad van Zwolle. Dat was van 1993 tot 2001. In 2002 werd hij Kamerlid voor de ChristenUnie. Als Kamerlid was hij vooral met bezig met onderwijs en binnenlandse- en economische zaken. Toen fractievoorzitter André Rouvoet in 2007 het kabinet in ging, werd Slob fractievoorzitter van de ChristenUnie. Na de Tweede Kamerverkiezing van 2010 keerde Rouvoet terug in de Tweede Kamer als fractievoorzitter en werd Slob weer "normaal" Kamerlid. In 2011 vertrok Rouvoet uit de politiek en werd Slob weer fractievoorzitter. Dat bleef hij deze keer tot 2015. Hij onderhandelde ook mee met het Lenteakkoord (dat ervoor zorgde dat er toch een goede begroting kwam na de val van kabinet-Rutte I).

In 2015 vertrok Slob uit de politiek en werd hij directeur van het Historisch Centrum Overijssel en de Stichting IJsselacademie. Gert-Jan Segers volgde hem op als fractievoorzitter. In oktober 2017 keerde Slob toch terug in de politiek toen hij minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media werd. Meteen aan het begin van zijn carrière te maken met boze basisschoolleraren, die meer loon eisten, zo'n 1,4 miljard, dat tevens voor kleinere klassen zorgden. Slob legde uit dat dit niet kon, maar gaf hun uiteindelijk de helft. Ook kreeg de minister het in dezelfde week te verduren met de NPO. Hier moest 60 miljoen bezuinigt worden. De NPO, en haar omroepen, eisten meer geld, maar dit zou weer ten koste gaan van het onderwijs.

Slob woont in Zwolle en is vader van vier kinderen. Hij is orthodox-gereformeerd (Nederlandse Gereformeerde Kerken) van geloof. Slob is ook ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Arie_Slob&oldid=873208"