Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Kabinet-Balkenende IV

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Balkenende IV

← Balkenende III

Rutte I

Kabinet-Balkenende IV.png
Land Vlag van Nederland Nederland
Gekozen bij de Tweede Kamerverkiezingen 2006
Begin termijn 22 februari 2007
Demissionair 20 februari 2010
Einde termijn 14 oktober 2010
Kabinet
Kabinet Balkenende IV
Partijen CDA & PvdA
Premier Jan Peter Balkenende
Christen-Democratisch Appèl
Vicepremier(s) Wouter Bos (PvdA)
Richting Centrum tot centrumlinks
Signatuur Confessioneel-sociaaldemocratisch
Parlement
Parlement Tweede Kamer
Coalitie CDA & PvdA
(80 van de 150 zetels)
Oppositieleider Emile Roemer
Socialistische Partij (Nederland)
Portaal Portal.svg Politiek

Het Kabinet-Balkenende IV was een Nederlands kabinet dat van 22 februari 2007 tot 20 februari 2010 regeerde. Het kabinet bestond uit de christelijke partijen CDA en ChristenUnie en de Partij van de Arbeid. Het kabinet werd aangevoerd door CDA-topman en minister-president Jan Peter Balkenende en is daarom ook naar hem vernoemd.

Formatie

Na de verkiezingen in 2006 werd het Christen-Democratisch Appél de grootste partij in de Tweede Kamer. Onder leiding van Rein Jan Hoekstra besloot men over te gaan tot het maken van een kabinet. De ploeg regeringsleiders wist al snel dat een meerderheid met CDA-SP-PvdA niet zou werken: de standpunten van de partijen liepen te ver uiteen. Op 3 januari 2007 begonnen er onderhandelingen over een meerderheid met CDA, PvdA en ChristenUnie. Het resultaat was een regeerakkoord Vraagteken2.png, waar alle politieke leiders zich in konden vinden. Op 9 februari werd politiek CDA-topman Jan Peter Balkenende benoemd tot formateur. Op 22 februari werd het nieuwe kabinet officieel door koningin Beatrix beëdigd.

Val

Op 23 februari 2010 viel het kabinet naar aanleiding van een conflict over het besluit van de Uruzganmissie. Er volgde een heftig debat, waarbij de oppositie het kabinet bekritiseerde. Na koortsachtig beraad door de coalitiepartijen CDA, ChristenUnie en PvdA, maakte premier Balkenende om 04:15 die nacht bekend dat het kabinet was gevallen. De PvdA stapte uit het kabinet.

In de tijd daarna werd bekend gemaakt dat CDA en ChristenUnie samen verder gingen in een minderheidskabinet. Dit kabinet nam de honneurs Vraagteken2.png waar, tot de nieuwe verkiezingen op 9 juni 2010. Het kabinet Balkenende IV werd opgevolgd door het kabinet-Rutte I, een kabinet met de VVD als grootste partij.

Bewindslieden

Afgetreden bewindslieden

De meeste bewindslieden van de PvdA traden af nadat het kabinet viel en de PvdA de coalitie verliet. Andere ministers en/of staatssecretarissen kregen een andere functie.

Zie ook

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kabinet-Balkenende_IV&oldid=682124"