Lodewijk Asscher

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Lodewijk Asscher
Lodewijk Asscher (2017).jpg
Lodewijk Asscher (2017)
Naam voluit Lodewijk Frans Asscher
Geboren 27 september 1974
Geboren te Amsterdam
Overleden
Overleden te
Gehuwd met
Relatie met
Partij Partij van de Arbeid
Religie Seculier joods
Stroming
Functie Tweede Kamerlid voor de PvdA
Aantreden 14 januari 2021
Aftreden
Voorganger
Opvolger
Functie(s)
Gemeenteraadslid in Amsterdam
(2002-2006, 2010)
Wethouder in Amsterdam
(2006-2012)
Waarnemend burgemeester van Amsterdam
(2010)
vicepremier
(2012-2017)
minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
(2012-2017)
Partijleider van de PvdA
(2016-2021)
Fractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer
(2017-2021)
Tweede Kamerlid voor de PvdA
(2017-2021)
Portaal Portal.svg Politiek

Lodewijk Asscher (geboren in Amsterdam op 27 april 1974) is een Nederlands politicus van de Partij van de Arbeid (PvdA). Asscher was van 2016 t/m 2021 de politiek leider van deze partij, maar stapte op nadat hij in opspraak was geraakt vanwege zijn rol als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij de toeslagenaffaire. Lodewijk Asscher was ook fractievoorzitter in de Tweede Kamer voor de PvdA, dat is nu Lilianne Ploumen.

Asscher was tussen 2012 en 2017 de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de vicepremier in het kabinet-Rutte II. Hij was eerder al lid van de gemeenteraad, wethouder en waarnemend burgemeester van Amsterdam.

Biografie

Op de Universiteit van Amsterdam studeerde Asscher rechten. In 2002 begon zijn politieke baan, hij kwam in de gemeenteraad te zitten van Amsterdam. Als baan was bij docent informatierecht en bleef dit tot en met 2006.

In 2004 werd hij fractievoorzitter van de PvdA in Amsterdam. In 2006 werd hij wethouder van Financiën, Onderwijs, Economische Zaken, Inburgering en Jeugd. Als wethouder wilde hij de jeugdopvang en het onderwijs in Amsterdam verbeteren. Hij voerde de Basiswoordenlijst Amsterdamse Kleuters in. Deze lijst met woorden moest ieder Amsterdamse kleuter aan het einde van groep 2 kennen. In 2010 werd hij waarnemend burgemeester van Amsterdam, wat betekent dat hij tijdelijk burgemeester was totdat er een nieuwe was gevonden. Hierna werd hij weer lid van de Amsterdamse gemeenteraad.

Op 29 oktober 2012 werd bekend dat Asscher de nieuwe vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werd in het kabinet-Rutte II. Op 5 november 2012 werd hij beëdigd door toenmalig koningin Beatrix.

In december 2016 won Asscher de lijsttrekkersverkiezingen van zijn partij. Hij volgde hiermee Diederik Samsom op als lijsttrekker van de PvdA. De verkiezingen voor het lijsttrekkerschap waren tussen Samsom en Asscher, waarbij Asscher met bijna 55% won. Het was de eerste keer dat een zittend lijsttrekker bij de PvdA werd weggestemd. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2017 verloor de PvdA enorm veel zetels en kwam uiteindelijk op slechts negen zetels uit. Dit was het slechtste resultaat sinds de oprichting van de partij. Asscher kreeg ook tijdens de gemeenteraadsverkiezingen en de Provinciale Statenverkiezingen te maken met tegenslagen, al werd de verliezen steeds kleiner. Tijdens de Europese Parlementsverkiezingen won de PvdA juist zetels en werd de grootste. Ook werd Asscher samen met Jesse Klaver van GroenLinks de twee voormannen de partijen die het kabinet aan een meerderheid in de Eerste Kamer hielpen. Onder Asscher spraken GroenLinks en de PvdA af om elkaar te steunen en zelfs om met een gezamenlijke lijst mee te doen aan de komende Tweede Kamerverkiezingen.

Persoonlijk

Lodewijk Asscher komt uit een Joodse familie. Veelvoorkomende beroepen in zijn familie zijn: diamantair, jurist of politicus. Zijn overgrootvader, Abraham Asscher, was voorzitter van de Joodsche Raad en zijn vader, Bram Assher, was een jurist. Zijn moeder is een voormalig hoogleraar aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. De broer van zijn moeder was de dirigent Hans Vonk. De broer van zijn vader zit in het familiebedrijf en is er bestuurslid.

Asscher trouwde in 2005 en heeft drie kinderen.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lodewijk_Asscher&oldid=831305"